Gunfactor & Klein wonen

23 januari 2019 om 07:01 Lokaal/Column

Ik merkte dat ik steeds minder zin had om naar een raadsvergadering te gaan. Want sinds het aantreden van de nieuwe gemeenteraad loopt de samenwerking tussen partijen in enerzijds de coalitie en anderzijds de oppositie niet lekker. Vooraf stond de uitkomst van een debat toch al vast door blokvorming binnen de coalitie van VVD, GL en PCG. Jammer, want democratie is meer dan het strikt uitvoeren van een coalitieakkoord. De gunfactor onderling ontbrak. Samen met de burgemeester hebben we hier als fractievoorzitters eind 2018 over gesproken. Met als conclusie dat het beter en anders zou moeten. In het belang van onze mooie gemeente.

De raadsvergadering van vorige week stemt me hoopvol. De sfeer was respectvol. Vooraf waren de standpunten niet langs de lijn van oppositie-coalitie dichtgetimmerd. En er waren partijen die gedurende het debat hun definitieve standpunt bepaalden op basis van de inhoud van het debat.

Een mooi voorbeeld is klein wonen. Ik maak me ernstig zorgen over het urgente woningtekort in onze gemeente. Geen betaalbare huisvesting voor onze jongeren, langere wachttijden voor huurwoningen, geen flexibele schil van woningen voor mensen die net gescheiden zijn of vluchtelingen.

Ik ben erg enthousiast over Tiny Houses. Klein maar volwaardig en duurzaam. En zie ze in mijn gedachten al staan op diverse locaties in onze gemeente. Met verschillende varianten. Koop en huur, en met ruimte voor persoonlijke invulling. En huur via een coöperatieve constructie.

Ik heb overige partijen gevraagd of ze samen met mij een minisymposium 'Klein Wonen' zouden willen organiseren. Om samen te kijken of en hoe we via Tiny Houses de huisvestingsproblemen in onze gemeente snel kunnen verkleinen. En de reacties waren enthousiast. Niet de positie van de afzonderlijke partijen was leidend, maar het doel. Onze inwoners woonruimte bieden. En zo zou het altijd moeten. Op vrijdag 8 maart organiseren we samen dat minisymposium.

De gunfactor is terug. We luisteren weer naar elkaar. Ik heb nu al zin in de volgende raadsvergadering en het minisymposium.

Gerard Migchels, CDA

advertentie
advertentie