Jan Oechies (links) aan het woord, met rechts Bart van Aspert (D66) en op de achtergrond het college
Jan Oechies (links) aan het woord, met rechts Bart van Aspert (D66) en op de achtergrond het college Kuun Jenniskens

Jan Oechies bij afscheid van de raad: ,,Er wordt driftig gepolariseerd"

20 januari 2019 om 15:23 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens de raadsvergadering was er aandacht voor SP-fractievoorzitter Jan Oechies, die na 14 jaar afscheid nam van de lokale politiek. Burgemeester Poppens, Wietze Smit, Jeroen Brouwer en Oechies zelf voerden het woord.

Kuun Jenniskens

Burgemeester Tjapko Poppens zei Jan Oechies te gaan missen omdat hij op allerlei momenten heel erg verbindend is: ,,Je draagt de besluiten en motivering uit. Haalt ook op wat er speelt op straat. Op jouw behandeltafel krijg je vanalles te horen. Ik hoop je nog veel te zien, want ik begrijp dat je nog bij mooie initiatieven betrokken gaat zijn.”

Wietze Smit (WijkNU) kreeg als langstzittende raadslid het woord. Smit merkte op dat Oechies alles wat hij aanpakt met passie en inzet doet. Smit vroeg hem vooral te blijven doorgaan met het signaleren van gaten in de zorg. ,,Ik heb respect voor je inzet.”

Vervolgens kwam een geëmotioneerde Jeroen Brouwer aan het woord. ,,Ik sta hier met een brok in de keel. 2018 was een lastig jaar voor de SP, met als dieptepunt het grote verlies van Jan Burger. In dit zware proces hebben wij samen veel meegemaakt. Als zorgverlener en als vriend was ik blij met je. We rouwen nog steeds. Je was er voor ons en daar bedank ik je voor!” Een belangrijke les die Jeroen Brouwer van Jan Oechies leerde is dat het niet om de SP gaat, maar om de gehele Wijkse samenleving. ,,Jouw lessen worden doorgetrokken.” Tegen Jan en zijn vrouw Elly: ,,De helpende hand bieden zit in jullie botten. De radertjes in Jans hoofd zullen nooit stilstaan - deze man zal ons nog jaren mooie dingen voorschotelen. Dank wat je de laatste jaren voor de Wijkse socialisten hebt gedaan.”

Zelf maakte Jan Oechies van de gelegenheid gebruik om een kritische noot te kraken: ,,Ik realiseer mij dat ik deze raad niet op een hoogtepunt van haar functioneren verlaat. Lang heb ik nagedacht hoe ik dit vanavond zou gaan verwoorden. Deze raad, in haar geheel, functioneert, momenteel, in een egocentrische denkwereld van vijanddenkers. Ingebrachte feiten worden in diskrediet gebracht door te stellen dat het slechts een deel van het verhaal is. Democratie is verworden tot een systeem waarin meerderheden de overwinning opeisen. Minderheden vormen de zondebok. Echte wijsheid ontbreekt. Vragen, worden niet of nauwelijks beantwoord. Opmerkingen van anderen worden niet meegenomen, immers zij zijn afkomstig van de vijand. Er wordt driftig gepolariseerd. Stromingen als bijvoorbeeld liberalisme, of zo u wil socialisme, worden tot ideologie verheven. Dat ik naast mijn raadslidmaatschap ook het lidmaatschap van de landelijke SP heb opgezegd zal u na de vorige strofe niet bevreemden. Is de VVD verworden tot een autocratische pluche ideologie, de landelijke SP is verworden tot een autocratische protestpartij. Afhankelijk van hun ideologie leggen deze twee stromingen er, hun eigen liberale danwel socialistische diarree over. In beide gevallen geen teken van welzijn. In beide gevallen stinkt het verschrikkelijk.”

Binnen de SP werd Brouwer fractievoorzitter en Frans van der Tol is aangetreden als raadslid.

advertentie
advertentie