Afbeelding
Ali van Vemde

Historische Kring bezorgd over Museum Dorestad

22 januari 2019 om 07:12 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE In een brief aan het college van burgemeester en wethouders heeft het bestuur van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek haar ernstige zorgen uitgesproken over het voortbestaan van Museum Dorestad. De opening zou plaatsvinden eind 2018 op de locatie aan de Markt, het oude stadhuis. Toen werd het begin 2019 en nu is het uitstel inmiddels geschat op nog minimaal anderhalf jaar. Het is dan inmiddels 2021.

Ali van Vemde

Het bestuur van de Historische Kring heeft er geen goed gevoel bij. "Wij hebben namelijk al meermaals ervaren dat van uitstel afstel komt! Het museum is van essentieel belang, om het verleden weer zichtbaar, hoorbaar en her leefbaar te maken." Wijk bij Duurstede onderscheidt zich van veel andere gemeenten en heeft daarmee een uniek marketinginstrument in handen; de rijke historie van de stad. Om er maar enkele te noemen: Romeinen, Dorestad, Vikingen, slagveld tussen Friezen en Franken (Redbad) en Kasteel Duurstede van David van Bougondië. Hiervan is alleen het kasteel nog zichtbaar. Het is belangrijk dat Wijk een plek heeft waar de rijke historie zichtbaar is en ook toeristen dit kunnen zien.

GEEN AFSTEL Wethouder Wil Kosterman benadrukt dat er voor wat betreft het museumbestuur, VVV en gemeente geen sprake is van afstel. "Dorestad hoort bij Wijk en bij onze identiteit, wij zijn trots op de sporen van onze roemruchte geschiedenis en willen deze behouden en laten zien aan onze inwoners, zeker ook aan de jeugd. Wanneer het Vikingschip, dat nu wordt gebouwd, straks klaar is, kan je op meerdere plekken Dorestad echt beleven. Dat is heel bijzonder en natuurlijk ook aantrekkelijk voor toeristen. Daarom blijven we er, ondanks alle tegenslag, hard aan werken om het Museum tot uitvoering te brengen."

AANPASSEN TEKENINGEN De Wethouder beaamt dat er een forse vertraging is ontstaan. "Bij het verplaatsen van Museum Dorestad stuiten we op veel hobbels en kuilen. Zo is er geruime tijd overlegd met de eigenaars van het pand van café restaurant De Engel, maar zij hebben besloten geen medewerking te verlenen aan de bouwplannen. Aan de achterzijde van het voormalige stadhuis was tegen het pand van De Engel een uitbouw gepland voor onder meer de lift. De eigenaar vreesde echter dat de gevolgen daarvan te belastend zouden zijn voor het monumentale pand. Een en ander heeft tot gevolg dat de bouwtekeningen moeten worden aanpast en het museum mogelijk over minder ruimte kan beschikken dan gedacht."

VLEERMUIZEN Een ander oponthoud wordt veroorzaakt door vleermuizen die zich hebben genesteld op de zolder van het pand. Dit is een beschermde diersoort en eerst zal moeten worden uitgezocht welke soort dit is en wat kan worden gedaan om de vleermuis niet te verstoren in zijn nest. Dit luistert nauw en vraagt specialistisch onderzoek.

Het gaat dus nog even duren voordat Museum Dorestad haar deuren kan openen aan de Markt. Voor de Historische Kring kan het niet snel genoeg gaan. " Elke dag niet open is een gemiste kans en een teleurgestelde toerist meer."

advertentie
advertentie