Uitreiking van de bonus vorig jaar (archief 2018)
Uitreiking van de bonus vorig jaar (archief 2018) Ali van Vemde

Wijk vuurwerkvrije zones?

18 januari 2019 om 11:33 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Resultaat van een motie van PCG, CDA, SP en GroenLinks is, dat gekeken wordt of vuurwerkvrije zones gewenst zijn. Zoals bij het Hospice of het E&E gasthuis. Daarbij kijkt burgemeester Poppens ook naar een nieuw fenomeen: een vrijwillige vuurwerkvrije zone die door groepjes bewoners zelf wordt afgesproken.

Kuun Jenniskens

NIET HANDHAAFBAAR Deze vier partijen (2 collegepartijen en 2 oppositiepartijen) vroegen om dit onderzoek omdat vuurwerk de gemoederen blijft bezighouden. Het verzoek is om dit samen met de inwoners te onderzoeken. Burgemeester Poppens zei dat hier een paar jaar geleden ook al naar is gekeken. ,,Vuurwerk mag alleen op 31 december tussen 18 en 2 uur s nachts wordt afgestoken. Het gaat dan dus om zones binnen dit tijdvenster. Dit kan sympathiek zijn voor mens en dier als je ze instelt bij bijvoorbeeld verzorgingshuizen en kinderboerderijen. Maar wat lastig is: we kunnen dit niet handhaven. Zeker tijdens Oud en Nieuw - dan heeft de politie al haar inzet nodig. Dat geldt ook voor onze BOA‘s.”

VRIJWILLIG KAN MISSCHIEN WEL De burgemeester wil wel kijken naar de vrijwillige zones - dan plaatst de gemeente op verzoek van bewoners alleen borden. Deze zones hoeven niet te worden gehandhaafd. Volgens de burgemeester heeft het E&E al om een zone verzocht. ,,Ik ga het gesprek op straat aan. En we kunnen het ook aan jongeren vragen. Zij hebben hier vast slimme ideeën over.”

JONGEREN ZIJN POSITIEF BEZIG Een motie van WijkNU legde ook een link naar jongeren. Zij zijn de motor achter de huidige vuurwerkschaderegeling omdat jongeren elkaar proberen te overtuigen dat vandalisme gewoon niet stoer is. De partij vraagt een beloningsregeling die ook dit aspect beloont. WijkNu wil dat de gemeente deze vrijwilligers beter belicht in haar communicatie.

Wethouder Hans Marchal (PCG) zei hier zeer positief in te staan. ,,Jongeren stimuleren elkaar via het Jongerenwerk en het Revius. Daar gaat nu al een goed signaal van uit.” De wethouder beloofde voor het zomerreces deze nieuwe ideeën mee te nemen. Omdat hij dit al eerder had beloofd, en nu opnieuw de toezegging deed, kon deze motie van tafel.

PARTICULIERE SCHADE Hetzelfde gold voor de VVD-motie, die ook werd ingetrokken. Ook hier ging het om een herhaling van zetten, want de wethouder had al eerder aangegeven om particuliere schades in het vervolg nader te bekijken. De VVD vroeg met deze motie om alle vuurwerkschade mee te nemen: ,,Niet alleen schade aan gemeentelijk eigendom, maar ook aan bushokjes, aed’s, brievenbussen en bezittingen van particulieren." Voor de zomer komt Marchal met een plan.

Sybren van der Velden (VVD) vroeg zich af of er door de vuurwerkschaderegeling bewust meer schade aan niet-gemeentelijke eigendommen is aangericht.

CARBIET WijkNU had gevraagd om het carbiet schieten aan banden te leggen. Maar dat is een traditie die burgemeester Tjapko Poppens toch echt in ere wil houden. Ook omdat er nooit meldingen van overlast zijn geweest.

Poppens ziet geen reden het met vuurwerk gelijk te schakelen, want carbiet schieten is niet leuk in het donker.

advertentie
advertentie