Waterstaatsman Jan Blanken
Waterstaatsman Jan Blanken Historische Kring Tussen Rijn en Lek

Lezing Historische Kring Tussen Rijn en Lek

17 januari 2019 om 07:28 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op dinsdag 29 januari organiseert de historische kring Tussen Rijn en Lek een lezing over Jan blanken, beroemd waterstaatsman van het eerste uur. Chris Will neemt ons mee in een spannend verhaal over één van de grondleggers van onze Nederlandse trots: de grote waterstaatkundige werken.

Waterstaatsman Jan Blanken (1755-1838), was verbonden aan talloze grote waterbouwkundige werken in Nederland, aangelegd in de beginperiode van de waterstaatszorg onder Keizer Napoleon, maar vooral onder Koning Willem I.Om deze pionier onder de waterbouwkundigen aan de vergetelheid te onttrekken was afgelopen najaar in het Stedelijk Museum Vianen een tentoonstelling gewijd aan Jan Blanken en zijn innovatieve werken. Bekende namen als Leeghwater (droogmakerijen) en Lely (afsluitdijk) zijn onlosmakelijk verbonden aan indrukwekkende waterwerken. Echter, Jan Blanken was minstens zo bepalend, zo niet invloedrijker geweest op de vormgeving van ons Nederlandse landschap. Veel van zijn werken kunnen we, door zijn innovatieve vindingen en creativiteit, bestempelen als kroonjuwelen van land- en watermanagement.

In de lezing wordt aan de hand van unieke modellen, ontwerptekeningen, prenten en kaarten ingegaan op zijn innovatieve vindingen zoals de waaiersluis en de vlotbrug. Maar Blanken was ook vormgever van het droogdok in Hellevoetsluis, de marinehaven van Den Helder, het Noordhollands Kanaal, de Napoleontische Route Imperiale (eerste rijksweg), de Nieuwe Hollandse Waterlinie en een groot aantal objecten die nu nog beleefbaar zijn in de nabije regio.

Chris Will (1953) uit Everdingen is kunsthistoricus met als specialisatie militaire architectuur. Hij was 20 jaar werkzaam bij Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Sinds 2008 werkt hij voor het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat zich bezighoudt met behoud en herontwikkeling van de waterlinieforten en het post-militaire landschap. Will was nauw betrokken bij de tot standkoming van het Waterliniemuseum Fort bij Vechten bij Bunnik. Zijn boek Sterk Water : De Hollandse Waterlinie is een standaardwerk over dit typisch Hollandse verdedigingsmiddel.


De lezing vindt plaats in De Open Hof, Kerkstraatje 4, Wijk bij Duurstede. Alle geïnteresseerden zijn hartelijk welkom. De toegang is gratis. De zaal is open om 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur.

advertentie
advertentie