Een dag heggenvlechten voor een natuurrijk landschap

13 januari 2019 om 19:38 lokaal

LANGBROEK Een dag samenwerken aan een mooi en natuurrijk landschap. Een dag lang bezig zijn met een eeuwenoud ambacht. Kom op zaterdag 26 januari naar Langbroek, Gooijerdijk 7A, om samen een meidoornheg te vlechten. Als groentje beginnen en aan het eind van de dag heb je een stuk heg gevlochten.

Het heggenvlechten is een eeuwenoud ambacht.  Vooral bedoeld om vee in de weiden en wild uit de akkers te houden. Een boerenambacht dus.  Het was bijna verdwenen met de komst van het prikkeldraad zo'n 100 jaar geleden. Sinds 15 jaar worden er in Nederland  weer heggen, vaak doornheggen, gevlochten. En meer en meer. Er zijn kampioenschappen, er is een gilde en het is sinds 2014 erkend als immaterieel erfgoed. Het is bovendien leuk en nuttig. Een gevlochten heg is prachtig om te zien, hij is effectief om vee in en honden uit de wei of akker te houden en hij helpt onze insecten, zangvogels en tal van andere dieren. Want een heg biedt schuilplaats en voedsel. Langs een heg kunnen dieren zich verplaatsen. Een gevlochten heg is een aanwinst om te hebben maar ook om hem te maken.

Help de natuur en het landschap een beetje en leer iets echt nieuws in een dag heggenvlechten. Wil je meedoen kijk op www.heggenlandschap.nl/cursussen of stuur een mailtje naar info@hegenlandschap.nl.

advertentie
advertentie