Woningen die dit jaar in Langbroek zijn opgeleverd
Woningen die dit jaar in Langbroek zijn opgeleverd BDU media

Wijk gaat voor bouw van 2000 woningen

17 december 2018 om 13:13 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanuit netwerk U16 is de vraag gesteld of Wijk wil bijdragen aan de regionale bouwopgave door te kiezen voor de bouw van 2000 woningen. Het college is voor deze extra woningen. Ook de raadsfracties vonden het een goed idee - alleen D66 wil er nog even over nadenken.

Kuun Jenniskens

Tijdens een Voorbespreking op 13 december over de woningopgave maakte een ambtenaar kenbaar dat de 1000 woningen, die de gemeente bij de provincie Utrecht in de wacht probeert te slepen voor de lokale behoefte, niet voldoende zijn. (Dit staat los van de 250 woningen die Wijk al mag bouwen in De Geer III.)

De vraag die aan de ode kwam, is of de Wijkse strategie niet moet worden herijkt? Hoe staat de gemeenteraad tegenover de bouw van 2000 extra woningen, door ook een stuk van de regionale behoefte mee te pakken? ,,Ook Houten en Bunnik schroeven hun ambities op. Bunnik heeft het zelfs over 5000 woningen. Ook in de Heuvelrug zijn meer woningen nodig, maar daar zijn veel minder mogelijkheden.” Volgens deze ambtenaar ontstaat er bij de provincie meer rek op het punt van mobiliteit. ,,Bij Provinciale Staten lijkt er meer acceptatie te komen dat Wijkse inwoners dan maar een paar minuten langer in de file staan.”

Het idee is om samen met Utrechtse Heuvelrug, Houten en Bunnik de banden aan te halen en samen op te trekken in een bestuurlijke lobby. Volgens Hardijzer is vanuit de regio U16 de vraag gesteld of Wijk meer kan bijdragen dan alleen 1000 woningen voor de lokale behoefte. U10 wil 104.000 woningen bouwen, waarvan 80 procent binnenstedelijk, en 20 procent aan de randen en op het platteland.

 Aangegeven is dat begin januari de rapportages van de U10 over woningbouw, economie, mobiliteit en energie aan het college worden aangeboden, waarna de rapporten openbaar zijn.

Daarnaast volgt er een regiobijeenkomst voor de gemeenteraden op 30 januari, georganiseerd door de U10 en dienen gemeenten voor 1 april 2019 hun standpunt te bepalen.

Een extra raadsbijeenkomst is vooralsnog niet aan de orde.

Wethouder Hans Marchal (PCG) wil graag buiten de rode contour bouwen - zeker ook om het voorzieningenniveau op peil te houden. Wethouder Willem Joustra (VVD) wil meer bedrijven naar Wijk lokken en de bedrijventerreinen uitbreiden. Hij schetste het toekomstbeeld dat het aantal auto ‘s in de ochtend richting Wijk, net zo groot is als in de ochtend richting Utrecht. Volgens Joustra is Tweede Kamer bezig met een besluit - omdat Nederland voor een grote bouwopgave staat - om de rode contour te verruimen.

advertentie
advertentie