Knotten tijdens de landelijke Natuurwerkdag
Knotten tijdens de landelijke Natuurwerkdag Ali van Vemde

VNMW is actieve vereniging

13 december 2018 om 07:18 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De plaatselijke afdeling van de Vereniging Natuur en Milieu is al jaren actief in de gemeente. De vele leden zorgen voor een opgeruimde buurt, denken actief mee over het groen en zorgen ervoor dat ook jongeren kennismaken met de natuur.

Ali van Vemde

Henny Olthof is voorzitter van de VNMW/IVN en vertelt over de doelstelling van de vereniging. "Wij werken met verschillende werkgroepen. Het bestuur zorgt voor de promotie, de werkgroepen werken autonoom. We merken dat het leeft, want onze vereniging groeit." De Vereniging Natuur en Milieu organiseert jaarlijks verschillende activiteiten. De leden zijn actief in hun eigen werkgroep. Zij houden zich bezig met flora, groenberaad, de heemtuin, landschapsbeheer, natuureducatie, opgeruimd Wijk en vogels. De komende maanden leest u in deze krant over het werk van deze werkgroepen.

OOG VOOR DE NATUUR "De vereniging telt nu zo'n 160 leden," vertelt Olthof. "We zien dat dit aantal stijgt. Mensen die bijvoorbeeld geen eigen tuin hebben sluiten zich aan. Maar ook zien we veel vrijwilligers bij het knotten. Mensen die hun hoofd leeg willen maken na een drukke werkweek genieten van het werken buiten. Dit gebeurt in de winter, tot half maart. Daarnaast wordt de heemtuin, een van de eerste projecten die inmiddels toe is aan een grote opfrisbeurt, onderhouden, is de vogelwerkgroep actief met onder andere het tellen van vogels en speelt educatie een belangrijke rol." Iedere werkgroep heeft zijn eigen werkzaamheden. Het bestuur vergadert eens per maand, houdt het overzicht en probeert nieuwe dingen uit. Zo zorgt VNMW voor de promotie van de activiteiten, zoals de kinderactiviteiten bij kinderboerderij De Vliert. Een groot succes was ook het drieluik, afgelopen jaar met een film van Ruben Smit en een lezing van Frans Vera. Op 18 december zal de film 'Het Wad' worden vertoond in Theater Calypso, de nieuwe film van Ruben Smit. Deze avond zal Smit zelf aanwezig zijn om de film in te leiden, te vertellen over het maken van de film en vragen te beantwoorden. Ook is er vijf keer per jaar overleg met de gemeente. "Deze contacten verlopen goed," vertelt Olthof, "al zijn we het lang niet altijd met elkaar eens. "Wij praten graag mee over de plannen op het gebied van onze natuur, waaronder de omgevingsvisie en het buitengebied. Natuurlijk hebben we onze meningsverschillen, maar het is goed om samen op te trekken."

IVN De Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede bestaat sinds 1990. In 2011 heeft de vereniging zich aangesloten bij IVN. Olthof: "Dat was een moeilijke keuze, maar omdat we meer aan educatie willen doen, zijn we lid geworden van IVN. In de toekomst willen we nog iets meer IVN vinden, bijvoorbeeld door het organiseren van cursussen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan diervriendelijk tuinieren, moestuin, natuur in de stad/uiterwaarden en kijken naar de natuur met lessen binnen en buiten."

advertentie
advertentie