Afbeelding
beeld architect ARCOM partners

School met de Bijbel groeit

29 november 2018 om 11:02 lokaal

LANGBROEK Er worden de laatste jaren heel wat huizen gebouwd in het dorp. Dit betekent ook dat meer jonge gezinnen zich hier kunnen vestigen of kunnen blijven wonen. Dit merken ze ook op de scholen, want het aantal leerlingen is toegenomen. Deze trend signaleren ze ook bij de School met de Bijbel. Het aantal leerlingen is sterk gegroeid, niet alleen vanuit Langbroek maar ook vanuit omliggende dorpen.

Ali van Vemde

Al staat de nieuwe school er pas enkele jaren, feit is dat de school nu al te klein geworden is. Kinderen kunnen nu niet meer passend gehuisvest worden, er wordt zelfs al les gegeven in de lerarenkamer en het handenarbeidlokaal. Het is dus hard nodig dat er uitbreiding komt. Er zijn plannen gemaakt voor de uitbreiding aan het schoolgebouw met twee lokalen. Afgelopen week werden direct omwonenden uitgenodigd voor een informatieavond. Het is van groot belang dat de uitbreiding zo snel mogelijk kan starten, om te voorkomen dat volgend jaar problemen zullen ontstaan door ruimtegebrek. Op 15 november werd al een kleedjesmarkt en veiling van oude schoolplaten georganiseerd, waarvan de opbrengst is bestemd voor de aanpassing van het schoolplein na de verbouwing. Hiermee werd een bedrag van maar liefst € 3.460,- opgehaald.

PRESENTATIE PLANNEN Rond de 25 omwonenden bezochten deze avond, waarbij ze uitleg kregen over de plannen en volop vragen konden stellen. Dit werd dan ook volop gedaan. De twee schoollokalen zullen worden aangebouwd aan de kant waar de kleuters zijn gehuisvest in dezelfde stijl als het huidige pand. Vanuit de zaal kwam al snel de vraag of het hier gaat om alleen de basisschoolleerlingen of dat het er ook voor- en naschoolse opvang komt. Dat is niet het geval. De omwonenden maken zich vooral zorgen om de verkeersoverlast en het lawaai. Ing. J. Verduijn gaf een toelichting over het bouwproces. De bedoeling is dat de bouw gaat starten in februari/maart. Als dit volgens plan verloopt dan zou de oplevering in juni gerealiseerd kunnen worden en kunnen de twee lokalen volgend schooljaar in gebruik worden genomen. Aan de bewoners werd meegedeeld dat, voor zover mogelijk, overlast zal worden beperkt.

ZORGEN OM VERKEERSVEILIGHEID Waar de omwonenden zich vooral veel zorgen over maken is de veiligheid. Zij hebben praktische bezwaren omdat er nu al problemen zijn met geparkeerde auto's bij het halen en brengen van de kinderen. Ook met het bouwverkeer worden problemen verwacht. Al is de bouw kleinschaliger dan drie jaar geleden, de ruimte is beperkt. Ook maakt de buurt zich zorgen over de groei van het aantal leerlingen. Hoe moet het als het aantal leerlingen nog meer toeneemt en over enkele jaren weer moet worden uitgebreid? Als antwoord hierop werd gemeld dat de landelijke tendens wordt aangehouden en dat is krimp Het is daarom niet mogelijk om nu al grotere uitbreidingen te realiseren. Maar het grootste probleem zien de omwonenden toch in de verkeersveiligheid. Er zal een verkeersplan moeten komen, met eventueel eenrichtingsverkeer, om dit geordend te laten verlopen. Een aantal omwonenden wil hierover het gesprek met de gemeente wel aangaan.

advertentie
advertentie