© Jan Harryvan - info@opus56fotografie.nl
© Jan Harryvan - info@opus56fotografie.nl Het Wijks Vocaal en het Ensemble in actie

Gepassioneerd najaarsconcert Wijks Vocaal

26 november 2018 om 10:56 lokaal Deel je nieuws

Afgelopen zaterdag gaf het Wijks Vocaal samen met de Argentijnse tenor Javier Rodriguez en zijn ensemble een gepassioneerd najaarsconcert. In een volle katholieke kerk (meer dan 400 concertgangers!) werd geopend met het gloedvol gezongen ‘Milonga’ van Piazzolla. Argentijnen weten hoe ze poëtisch moeten sterven. Het Wijks Vocaal weet hoe ze dat over moet brengen.

Via twee pianostukken van Ginastera, krachtig én gevoelig uitgevoerd door dirigent/pianist Bernhard Touwen, gevolgd door een sfeervol optreden van solist Javier Rodriguez  en zijn ensemble met een aantal liederen ( wat kan een tenor toch mooi zijn zonder schreeuwen ), komen we geheel in Argentijnse sferen en zijn we klaar voor de hoofdschotel van voor de pauze: de beroemde Misa Criolla van Ariel Ramirez.

Dirigent Touwen leidt koor, solist en ensemble met vaste en bevlogen hand langs de klippen van ritmiek, dynamiek en samenzang. En dat resulteerde in een mooie en gevoelige uitvoering. Wat heerlijk om dit werk eens live te horen, in plaats van op cd.

Na de pauze kon het koor even ‘solo’ schitteren met de ‘Canciones Indianas’ van Carlos Guastavino ( de ‘Schubert van de pampa’s ‘ ) waarbij met name het lied van de ‘Noordenwind ‘ virtuoos door de kerk raasde en mij bijna de bank uit blies.

Het concert werd afgesloten met een ander werk van Ramirez: Navidad Nuestra, het kerstverhaal op zijn Argentijns.  Met een Tocht door de Pampa’s als een lekkere popsong,  herders die feesten en dansen in plaats van suf ‘bij nachte te liggen‘, drie koningen op swingende kamelen en tot slot een huiveringwekkende ‘Vlucht’ over de zoutvlakte, uit angst voor de kindermoord. 

Zo was de cirkel weer rond: liefde en dood, thema’s waar de Argentijnen wel raad mee weten. En het Wijks Vocaal ook. Het was een bijzondere avond.

Volgende keer in April: De Johannes Passie van Bach. Ik kom. U ook ?

 

Pieter van de Waterbeemd

advertentie
advertentie