Liberale werkelijkheid

28 november 2018 om 07:00 Lokaal/Column

De gemeente heeft flinke tekorten. De spaarrekening die door vorige colleges in de zorg is aangelegd is leeggeplunderd. Dat is deels aan dit college te wijten. Daar komen we vast een keer op terug. Het grootste probleem is echter de Rijksbezuinigingen en de vele extra taken die vanuit Den Haag gekomen zijn. Ook buiten de zorg om.

Sinds 2006 bezuinigde Den Haag voor vele miljoenen in zorg en welzijn. Welke partij er ook in Den Haag zat (VVD, CDA, PvdA, D66, gedoogsteun van GroenLinks, CU en SGP of PVV) de gemeenten waren altijd de klos. Meer werk met veel minder geld.

Lokaal moest er flinke bezuinigd worden. Moeilijke keuzes dus. Minder onderhoud groen en geen zwembad, om er een paar te noemen. Maar ouderen en jongeren kregen wel goede hulp, ook sportverenigingen kregen geweldige faciliteiten. Ook in Cothen en Langbroek kwamen zorgvoorzieningen en werd er gebouwd. Helaas ging het één wel en het andere niet.

Een onderbelicht probleem zijn de vele andere maatregelen van de verschillende kabinetten Rutte. Voor volgend jaar moet de gemeente bijvoorbeeld 115 duizend euro meer uitgeven aan milieuzaken. Verplicht door een wetswijziging. Maar we krijgen er géén extra geld voor. Er is flink bezuinigd op politiewerk. Om te kunnen handhaven gaan we bijna 100 duizend euro uitgeven aan BOA´s. Anders komt er, dankzij dit kabinet, helemaal niks van terecht.

Voor regels rond de bijstand krijgt de gemeente voor vele tienduizenden euro´s te weinig. Voor loonstijgingen van ambtenaren krijgen wij geen geld. Voor de btw-stijging kunnen we geld uit een potje krijgen, maar dat potje is leeg. En als klap op de vuurpijl gaan de vergoedingen van raadsleden omhoog, dankzij een D66-minister. Kost Wijk ongeveer 70 duizend euro. Asbest opruimen voor 2024, uitstekend. Duurzaamheidsmaatregelen, uitstekend. Alles voor rekening van de inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede

Dus moeten wij bezuinigen. Dit tekort komt door de jeugdzorg, wordt door de wethouders beweerd. Al die andere oorzaken, worden onder het tapijt geschoven. Alles afschuiven op jeugdzorg is de halve waarheid. Ondanks alle tekorten maken wij wel plannen voor een turbo rotonde. Geven wij geld uit aan het opruimen van de troep (bunkerboot) van een ondernemer. Sorteren wij voor op zinloos cameratoezicht, enzovoort - enzovoort. Dat is nu eenmaal de liberale wereld van vandaag.

Namens de Wijkse Socialisten

Jeroen Brouwer.

advertentie
advertentie