Bagger en nog eens bagger…

21 november 2018 om 07:26 Lokaal/Column

Het is al een tijdje oorverdovend stil wat betreft de Bosscherwaarden. Als je niet beter weet zou je denken dat het plan gedumpt is… Er zijn tal van verschillende politieke opvattingen rondom dit plan. De ene partij (lees: de PCG) wil de landbouwgrond niet opgeven, een andere partij wil juist graag ruim baan voor de natuurontwikkeling. Het hete hangijzer blijft! Wat voor baggerspecie zal er echt worden gestort?

In de praktijk blijkt dat de vervuilde bagger vaak veel plastic bevat. Staatsecretaris Van Veldhoven heeft vorige week daarom al aangekondigd dat er strenger beleid komt. Tot op heden mag er 20% 'bodemvreemd materiaal' inzitten. Vanaf 2019 mag grond en bagger nog maar minieme hoeveelheden plastic en piepschuim bevatten.

Echter naar aanleiding hiervan is een motie aangenomen in de Tweede Kamer om de gemeenten te vragen onmiddellijk te stoppen met het storten van baggerslib in plassen. Dit zal toch ook consequenties hebben voor de (mogelijke) slibstort in de Bosscherwaarden? Moeten wij dit met z'n allen überhaupt wel willen? We moeten toch geen 'zooi' in de grond wegstoppen? We hebben hopelijk toch wel geleerd van het verleden?

Het lijkt voor de PCG onvermijdelijk om 'nee' te gaan zeggen tegen de ontzanding en slibstort. Het plan 'Bosscherwaarden' heeft naast de gevaren die er aan het vervuilde slip gekoppeld zitten nog meer nadelen. De agrariërs raken ruim honderd hectare agrarische grond kwijt en de omwonenden zijn bang dat ze nog jarenlang in een 'bouwput' moeten leven. En er zijn nog wel wat risico's te noemen.

Voor de PCG is de compensatie middels een recreatiestrand en een zwemplas vlak naast de Wijkse stadhaven, hoe aantrekkelijk het ook lijkt, volstrekt onvoldoende. Een 'baggerplan' accepteer je toch niet?

Arie van Vliet

PCG Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie