Rob Balk wordt koninklijk onderscheiden door burgemeester Poppens
Rob Balk wordt koninklijk onderscheiden door burgemeester Poppens wes janssen

Brandweer onderscheiden

13 november 2018 om 07:14 lokaal

COTHEN De jaarlijkse korpsavond, afgelopen zaterdag, was een gedenkwaardige editie dit keer. In de brandweerpost aan de Cotherweg was een feestzaal ingericht om de vrijwillige brandweer van post Cothen/Langbroek in het zonnetje te zetten. Behalve diploma's en medailles werd er ook een Koninklijke onderscheiding uitgereikt en was er een commando overdracht.

Wes Janssen

JUBILEA Korpscommandant Paul van de Mispel richtte eerst het woord tot Erik Vernooij en Mark Vernooij die een diploma ontvingen omdat ze de chauffeursopleiding met goed gevolg hadden afgerond. Daarna waren de jubilarissen aan de beurt. Mark van Schaik, Marco van Impelen, Lucién van Leeuwen en Martin van Rossum kregen medailles opgespeld voor 15 jaar trouwe dienst. Jos Vernooij, Bert Zumbrink, Leon Vernooij, Cees Vernooij en Fred Maijer werden onderscheiden voor 25 jaar brandweerdienst.

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING Nadat het woord werd overgedragen aan burgemeester Poppens werd Rob Balk met zijn familie naar voren geroepen. Zichtbaar onder de indruk werd hem de Koninklijke onderscheiding opgespeld, behorend bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn toespraak roemde de burgemeester zijn kennis van brandbestrijding en het opleiden en instrueren van manschappen. Als provinciaal wedstrijdleider bedenkt Rob ludieke scenario's en opdrachten om branden of rampen te bestrijden. "Als je de eerste keer met Rob te maken krijgt is dat soms even schrikken", aldus de burgemeester, die eens mee ging naar een oefening. "Maar als je hem beter kent is het een ruwe bolster met blanke pit". In de brandende zeecontainer week Rob geen meter van zijn zijde om eventuele problemen te voorkomen. "Rob is collegiaal naar anderen en een voorbeeld voor velen" volgens Poppens. Als vrijwilliger is Rob niet alleen bevelvoerder bij de brandweer maar ook betrokken bij SVF en als de Katholieke Kerk een klusje heeft staat Rob paraat.

COMMANDO-OVERDRACHT Er werd ook afscheid genomen van enkele trouwe brandweerlieden. Na 30 jaar dienst nam Fred Maijer afscheid van het korps en Ad Goes draagt na 25 jaar het stokje over. "Beiden hebben meer dan hun steentje bijgedragen en Ad, die de inrichting van de post heeft verzorgt, heeft er zelfs zijn eigen Ad Hok kast aan overgehouden" vertelde Paul van de Mispel, die de avond vulde met tal van hilarische voorvallen en anekdotes voordat hij zelf het middelpunt werd bij de commando-overdracht. Door verschillende sprekers werd hij geprezen voor zijn oprechte aandacht voor de korpsleden en groot verantwoordelijkheidsgevoel. Er werden kado's overhandigd en van de burgemeester ontving Paul een zelfgemaakte oorkonde met toepasselijke tekst. Op 11 oktober 1985 is Paul in dienst getreden bij de Brandweer Cothen. Als postcommandant werd de samenvoeging, na de herindeling, met de brandweer van Langbroek een feit. Zijn aanpak, met het hart op de tong, heeft geleid tot een verbetering van de organisatie waar de hele regio plezier van heeft. Hij bedankte alle manschappen voor hun vertrouwen, Niels voor zijn onvoorwaardelijke steun, de burgemeester voor de fijne samenwerking en zijn gezin voor hun geduld, hij was namelijk de afgelopen 33 jaar nooit thuis op maandagavond. De staf, behorend bij de functie als Korpscommandant, werd ceremonieel overgedragen aan zijn opvolger Niels Roelofse.

advertentie
advertentie