Rob Willems
Rob Willems GroenLinks

Regionale energiestrategie

14 november 2018 om 07:05 Lokaal/Column

Begin oktober zijn het Rijk, mede-overheden, maatschappelijke organisaties, vakbonden en het bedrijfsleven de tweede fase ingegaan van een proces dat uiteindelijk moet leiden tot een concept-klimaatakkoord. Dat klimaatakkoord vormt straks samen met een klimaatwet het Nederlandse antwoord op de opgaven uit het VN-klimaatakkoord dat in 2015 door 195 landen in Parijs werd ondertekend en in 2020 in werking treedt. Belangrijk onderdeel van het Nederlandse klimaatakkoord zijn de zogenaamde regionale energiestrategieën, die voor een regio in kaart moeten brengen hoe de energietransitie van voornamelijk fossiele energiebronnen (kolen, gas, olie) naar duurzame energiebronnen (zon, wind, aardwarmte) gestalte moet krijgen.

Als gemeente Wijk bij Duurstede werken we momenteel samen met andere Utrechtse gemeenten in het zogenaamde U-10 verband aan zo'n regionale energiestrategie. Bedoeling is dat we voor de zomer van 2019 aan de minister kunnen vertellen hoe we in onze regio invulling gaan geven aan de energietransitie als onderdeel van het klimaatakkoord. De minister zal dan aangeven of het voldoende is.

Volgende week dinsdag spreken we in onze gemeenteraad over een maatschappelijk proces dat uiteindelijk moet leiden tot een antwoord op de vraag hoe wij hier in de gemeente Wijk bij Duurstede invulling willen geven aan het opwekken van duurzame energie. Wat de gemeente betreft is eerst de samenleving aan het woord als het gaat om vragen als waar bijvoorbeeld zonnevelden wel/niet kunnen, in welke mate en onder welke voorwaarden. Wat GroenLinks betreft is onder meer van belang dat we als gemeenschap ook kunnen delen in de lusten van duurzame energieopwekking.

Maar laten we niet voor onze beurt spreken, eerst is het aan u om aan te geven wat u hiervan vindt! Zie ik u dinsdag?

Rob Willems, fractievoorzitter GroenLinks

advertentie
advertentie