Veemarkt Vredenburg Utrecht (1907)
Veemarkt Vredenburg Utrecht (1907) Historische Kring Tussen Rijn en Lek

Lezing Historische Kring

14 november 2018 om 10:09 lokaal

SCHALKWIJK Op donderdag 22 november organiseert de historische kring Tussen Rijn en Lek een lezing over de geschiedenis van de veeteelt onder de titel: Groeten uit de rundveewereld!

Hans Miltenburg neemt de aanwezigen mee in de wondere en boeiende wereld van de rundveeteelt. Tussen mens en rund bestaat al eeuwen een bijzondere band. Ooit gehoord van koehoedster Johanna Stortelder, topfokker Kornelis Kuperus, sterke man Milo Barus en kalfvangster Lucille Mulhall? Aan de hand van unieke (en ludieke) historische prentbriefkaaten zal Hans Miltenburg, boerenzoon en oud-inwoner van Schalkwijk, u meenemen in de wereld van het rundvee en de verbintenis met de mens. Hans zal iets vertellen over rassen, het rund als trekdier en tradities en gebruiken met runderen. Daarnaast zal hij ingaan op een aantal interessante aspecten van de melkveehouderij, zoals de opkomst van de zuivelindustrie, de melkwinning en de veemarkten. Ook zullen er nog enkele leuke weetjes over historische prentbriefkaarten aan de orde komen.

Hans Miltenburg is als zoötechnisch specialist verbonden aan de Gezondheidsdienst voor Dieren en verzamelt historische prentbriefkaarten over de rundveehouderij. Hij heeft meerdere artikelen over ontwikkelingen in de melkveehouderij gepubliceerd in het vakblad 'Veeteelt' en is samen met Reimer Strikwerda auteur van het boek 'Koe op de kaart'.

De lezing vindt plaats in Cultureel Centrum De Wiese, De Wiese 2 in Schalkwijk. Aanvang 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. De toegang is gratis!

advertentie
advertentie