Ed van Proosdij en Freddy van Scherpenzeel zoeken nieuwe vrijwilligers voor de Voedselbank Kromme Rijn
Ed van Proosdij en Freddy van Scherpenzeel zoeken nieuwe vrijwilligers voor de Voedselbank Kromme Rijn Margriet Hunse

Ruim 50 gezinnen geholpen

15 november 2018 om 07:23 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Voedselbank Kromme Rijn voorziet wekelijks meer dan 50 gezinnen in de gemeenten Wijk bij Duurstede en Bunnik van een voedselpakket. In beide gemeenten is de voedselbank dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Margriet Hunse

Ed van Proosdij is vrijwilligerscoördinator. ,,De belangrijkste taak is natuurlijk die van de algemeen coördinator, dat is eigenlijk de bedrijfsleider. Dat is heel lang gedaan door Maarten de Vries, maar nu wordt dat al weer een paar maanden door Freddy van Scherpenzeel gedaan."

Freddy: ,,Ik kreeg een nieuwe baan bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Omdat ik vier keer negen uur werk, had ik een hele dag over. Ik ben bij Stichting Binding gaan kijken bij de vacatures. Uit de dikke stapel die ze me gaven, heb ik deze beter bekeken." Bij de Voedselbank vinden ze het bijzonder dat een jonge dertiger zoveel tijd in de organisatie steekt. Freddy lacht: ,,Maar ik krijg ook al grijze haren hoor!"

ANONIEM Het aantal pakketten dat de Voedselbank wekelijks verstrekt, loopt op. Op het moment worden er 51 pakketten klaargemaakt, voor ongeveer 120 personen. ,,Je zou denken dat met de aantrekkende economie en de stijgende lonen de voedselbank minder nodig is, maar dat is dus niet zo", zegt Freddy. De voedselpakketten zijn altijd onderdeel van een traject bij Schuldhulpmaatjes, Altrecht of Vitras of Stichting Binding. De algemeen coördinator onderhoudt de contacten met die organisaties. Onder een bepaalde bestedingsgrens komen mensen in aanmerking voor een voedselpakket. Daarbij hoort ook het gebruik van de kledingbank. Gebruikers blijven anoniem voor de vrijwilligers. ,,Maar het gekke is dat het aantal mensen in een schuldhulpverleningstraject twee keer zo groot is als het aantal pakketten dat wij verstrekken. Te veel mensen zijn kennelijk niet op de hoogte van het bestaan van de voedselbank. We hopen dat die ons ook zullen vinden."

UITGIFTEPUNT De Voedselbank gebruikt de oude gymzaal in Langbroek als opslagruimte. De gemeente Wijk bij Duurstede denkt goed mee en helpt problemen op te lossen. Ed van Proosdij: ,,Toen we ons uitgiftepunt aan een andere gebruiker moesten afstaan, regelde de gemeente voor ons meteen een nieuw uitgiftepunt dat nog beter voldoet. In Bunnik zouden we graag over een ander uitgiftepunt beschikken. We mogen nu gebruikmaken van een kamertje in Bunninchem, maar dat is echt te klein."

Al het voedsel wordt gedoneerd door ondernemers, waarvan een groot aantal uit de regio. De organisatie draait nagenoeg zonder geld, alleen de begroting van het bestuur bedraagt een paar tientjes per jaar.

NIEUWE VRIJWILLIGERS Wat Freddy van Scherpenzeel als nieuwkomer meteen opviel, is de grote hoeveelheid tijd die de vrijwilligers kwijt zijn. Het team dat verantwoordelijk is voor de opslag bijvoorbeeld, maakt lange uren. En dat terwijl de gemiddelde leeftijd hoog ligt. Daarom is de Voedselbank dringend op zoek naar meer vrijwilligers, zodat de taken over meer mensen verdeeld kunnen worden.

Alle informatie over vrijwilligersfuncties en het aanvragen van voedselpakketten is te vinden op www.voedselbankkrommerijn.nl

advertentie
advertentie