Ds. Henk Steinvoort, zijn vrouw Renny en hond Fiep
Ds. Henk Steinvoort, zijn vrouw Renny en hond Fiep Ali van Vemde

Kennismaken met predikant Henk Steinvoort

6 november 2018 om 07:21 lokaal

COTHEN Sinds mei woont de nieuwe predikant van de protestantse gemeente in de pastorie, samen met zijn vrouw Renny en hun jonge hond Fiep. Hun drie kinderen wonen en werken in Amsterdam. Op deze prachtige plek voelen ze zich al helemaal thuis. Het is zijn eerste werkplek als predikant en het is de intentie om vijf jaar te blijven.

Ali van Vemde

Het is een hele overstap. Henk Steinvoort (1954) was tot 2011 notaris bij één van de grote kantoren en hij werkte in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. "In 2009 kreeg ik de kans om na te denken over nieuwe dingen die nog in mijn leven zouden kunnen gebeuren." Het werd een studie theologie, niet met de intentie om predikant te worden, maar omdat hij er graag meer over wilde weten. Henk vertelt: "De roeping kwam steeds meer. Ik kwam in contact met hele andere mensen. In de collegezaal zat ik vooral met jongeren in de zaal, in de leeftijd van mijn kinderen. In 2016 ben ik afgestudeerd en ben ik gaan solliciteren als predikant."

MOOISTE GESPREK Er volgden gesprekken in verschillende gemeenten, maar in Cothen was er meteen een klik. "Hier had ik een bijzonder goed gesprek." Samen met zijn vrouw bezocht hij het dorp. Ze keken er rond en dronken een kopje koffie bij de plaatselijke horecagelegenheid. "Het is belangrijk dat ook Renny zich hier thuis voelt, want zij moet hier wel achter staan." Vanaf maart heeft hij zich al direct beziggehouden met de voorbereidingen voor de Pinksterviering, samen met zijn collega's uit Wijk bij Duurstede. Henk is vol bewondering over het werk van zijn voorganger, Rebecca Onderstal. "Zij heeft heel veel gedaan voor de gemeente. Nu moeten ze aan mij wennen." Het kost Henk en Renny geen enkele moeite om hier te aarden. "Het zijn hier aardige mensen. Ze doen me denken aan de mensen in Rotterdam: mouwen opstropen en aan de slag." Henk Steinvoort is een mensen-mens en wil graag deel uitmaken van de Cothense samenleving. Ook zijn vrouw is inmiddels actief binnen de Cothense gemeenschap.

AAN DE SLAG Officieel is Henk aangesteld voor 14 uur in de week en gaat vooral op woensdag, donderdag en vrijdag aan de slag. Hij verheugt zich op alle komende activiteiten, want dit eerste jaar is alles nog nieuw voor hem. Afgelopen vrijdag was de bijeenkomst op de begraafplaats met Allerzielen, in samenwerking met Wijk bij Duurstede en Smorenburg. En dan volgen al snel de activiteiten rond de kerstviering en de mooie Adventtijd. In januari zal hij de eerste twee kinderen in zijn gemeente dopen, iets waar hij erg naar uitkijkt. "Het is fijn als jonge mensen toenadering zoeken tot de kerk. Ik vind het leuk om korte gesprekjes te hebben met kinderen in de kerkdienst, voordat zij naar de nevendienst gaan. Ik merk inmiddels dat mensen nu ook zelf contact zoeken, dat is prettig." Na drie koningen komt al snel carnaval, de 40-dagen tijd en Pasen. "En dan zit het eerste jaar er al weer op."

advertentie
advertentie