Cameratoezicht in de openbare ruimte

24 oktober 2018 om 09:47 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Wil de gemeente camera’s in de stad? Wat wil men daar dan mee bereiken? Na een Voorbespreking tijdens de Avond van de Raad, met een inleiding van Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, lijkt het inzetten van een kentekencamera zinvol. Een nadere studie moet uitwijzen of het inzetten van camera ‘s in de openbare ruimte, in een gemeente met lage criminaliteitscijfers, wel zinvol is.

Rodney Haan zei dat de gemeente zelf weinig mogelijkheden heeft voor 24 uurs cameratoezicht in de openbare ruimte. ,,Van de wet mag dit alleen voor bepaalde tijd. Het mag ook niet het enige middel zijn, het moet samengaan met flankerend beleid. Het moet ook proportioneel zijn, het is dus niet toegestaan bij 1 delict. En het mag niet heimelijk - er moet altijd een bordje bij. De politie heeft meer mogelijkheden dan de gemeente. Maar ook zij mogen het middel alleen tijdelijk inzetten, en alleen op een hotspot.”

Het is een duur middel, legt de Haan uit. De beelden moeten ten slotte ook worden bekeken en dat kost veel politie inzet. Haan voegt toe dat de beelden vaak van slechte kwaliteit zijn, waardoor de dader niet herkenbaar is: ,,We lossen er niet direct misdrijven mee op. Camera ‘s verhogen niet direct de veilgheid. Vaak gaat het om schijnveiligheid en wordt de boef niet gepakt.”

Automatische Nummerplaat herkenning (ANPR) mag alleen door de politie worden ingezet, niet door de gemeente - en ook dat mag niet 24 uur per dag. Sybren van der Velde (VVD) is hier pleitbezorger van en heeft het ook in het coalitieakkoord laten opnemen. Haan zei dat ook ANPR niet 24 uur per dag en 7 dagen per week mag worden ingezet.

Burgemeester Tjapko Poppens beaamt dat ANPR zijn rol heeft bewezen in Wijk bij Duurstede: ,,Dit doen we onverwachts, bijvoorbeeld bij een gestolen auto. Uiteindelijk hebben we zo een keer een weedplantage opgespoord.” Poppens zei dat hij Rodney Haan de opdracht heeft gegeven voor een veiligheidsanalyse: ,,Zo kunnen we beter kijken naar criminele trends van de laatste jaren en beoordelen of cameratoezicht hier wat aan kan toevoegen.”

advertentie
advertentie