Schrijver André van Zwieten en regisseur Simone Gijben
Schrijver André van Zwieten en regisseur Simone Gijben Ali van Vemde

40 jaar Toneelvereniging Toverdo

18 oktober 2018 om 07:15 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Toneelvereniging Toverdo bestaat binnenkort 40 jaar en dat moet natuurlijk worden gevierd. Toverdo doet dit met een bijzondere jubileumvoorstelling die op 12 en 13 april volgend jaar opgevoerd gaat worden. De repetities zijn inmiddels al in volle gang.

Ali van Vemde

Als regisseur voor het stuk, dat de naam 'Is dit kunst of kan het weg' zal krijgen is Simone Gijben aangetrokken. Simone heeft in de loop der jaren regelmatig de stukken van Toverdo geregisseerd. Ze kent de meeste spelers goed en zal op haar eigen wijze het beste uit de spelers naar boven halen. Helemaal nieuw is dit keer dat André van Zwieten is gevraagd het stuk te schrijven. Dat hij een vlot schrijver is, dat is bekend, maar voor hem is dit toch een uitdaging. "Ik zie mezelf nog steeds als beginneling. Ik wil ideeën van anderen opdoen en dan de tijd geven om het te laten rijpen. Ik ben met kop en schouders ondergedompeld in schrijversdiscipline."

SAMENWERKING Ook de samenwerking op dit gebied tussen Simone en André is nieuw. André: "Samen hebben we ideeën ontwikkeld en dat is een wederzijds genoegen geweest." Wel werkten ze al eerder samen aan onder andere het project 'Achter een glimlach' via Vluchtelingenwerk. André: "Ik doe dit met heel veel plezier. Ik kijk er naar uit om dingen te verzinnen." Simone vult aan: "We gaan er mee aan de slag.Het wordt een verhaal met een knipoog. Welke personages kom je in de Wijkse kunststad tegen. We kijken met een lodderoog de realiteit."

OUD SPELERS Vanwege het 40-jarig jubileum zijn ook oud-spelers van Toverdo gevraagd om mee te spelen aan dit stuk. Simone: "Dat zijn allemaal mensen die tekst moeten hebben. Situaties, onderwerpen, dialoogjes, het moet een avondvullend geheel worden zonder dat het het publiek duizelt." Dit wordt nog een opgave, maar zowel de regisseur als de spelers hebben de nodige ervaring. Simone vertelt dat dit ook een reden is om nooit twee stukken achter elkaar bij de toneelvereniging te regisseren. "Omdat ik geen deel uitmaak van Toverdo, kan ik er steeds weer met een frisse blik naar kijken. Dat is goed voor de vereniging." Zij is waarschijnlijk wel de regisseur die het meest is teruggevraagd. Toen ze jaren geleden werd gevraagd als regisseur durfde ze dit nog niet aan omdat ze naar haar eigen idee niet ervaren genoeg was. Later heeft ze het toch aangedurfd en met succes. Ook André vertelt over zijn twijfels. "Als ik gefaald heb staat het wel geschreven."

AAN DE SLAG Hoewel het stuk nog moet groeien, is Simone al aan de slag met de spelers met onder andere concentratiespellen, onder andere met het bewust worden van wat je ziet. Een klein tipje van de sluier alvast: het wordt een stuk met veel humor. De bezoekers krijgen de indruk dat ze een galerie in lopen. In hun aanwezigheid gaat het ontzettend fout. De hoofdrol is een schilderij.

De komende maanden zal het stuk steeds meer gestalte gaan krijgen. Nog niet helemaal duidelijk, reserveer dan alvast 12 of 13 april in de agenda. Dit stuk mag u niet missen.

advertentie
advertentie