Predicaat Hofleverancier voor de familie Vernooij
Predicaat Hofleverancier voor de familie Vernooij Ali van Vemde

Fruitteeltbedrijf Vernooij hofleverancier

16 oktober 2018 om 07:15 lokaal

COTHEN Afgelopen vrijdag vierde Fruitteeltbedrijf (Theo, Martine en Erik) Vernooij haar 100-jarig bestaan. Dit gebeurde in de Schenkerij aan de Groenewoudseweg in Cothen. Tijdens deze feestelijke jubileumdag stond de familie Vernooij stil bij 100 jaar fruitteelt. Met name de kersenteelt heeft veel regionale en landelijke bekendheid gekregen. De middag kreeg extra kleur doordat burgemeester Tjapko Poppens de bescheiden aan de familie Vernooij overhandigde, die behoren bij het Predicaat Hofleverancier.

Ali van Vemde

VIER GENERATIES Zoon Erik opende het officiële gedeelte met een korte terugblik op 100 jaar Vernooij Fruittelers. Hij vertelde blij te zijn met de aanwezigheid van drie generaties Vernooij, vooral ook met opa Siem die nog steeds op het bedrijf meehelpt. Ook noemde hij de verschillende manieren van werken in de loop der tijd. Zo werkt hij alweer op een andere manier dan zijn vader. Erik kondigde aan dat naast appels, peren en kersen binnenkort ook bessen worden toegevoegd.

Daarna was het woord aan burgemeester Tjapko Poppens, die zijn waardering uitsprak voor het familiebedrijf. In 1917 startte het bedrijf Vernooij als gemengd boerenbedrijf. De oprichter was de heer G.A.T. Vernooij (Gert), de grootvader van Theo, de huidige eigenaar. In de afgelopen 100 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een specialistisch fruitteeltbedrijf. Een bedrijf dat oog heeft voor professionalisering van de kersenteelt en voor het behoud van oude streekeigen (hoogstam) kersenrassen. De kersenteelt, zo typerend voor de Krommerijnstreek, is terug van weggeweest. Daar levert de familie Vernooij al vier generaties lang een hele grote bijdrage aan.

CULTUURHISTORISCH BELANG Via allerlei initiatieven draagt de familie Vernooij het verhaal achter de fruitteelt en de traditie die hierbij hoort, actief uit. De familie brengt het cultuurhistorisch belang van kersenteelt in beeld. Zo organiseert zij vanaf 2001 jaarlijks het Kersenfestival en startte zij de Landwinkel en Schenkerij 'de Kersenhut'. Dit is een pleisterplaats en een manier om consumenten bewuster te maken van waar voedsel vandaan komt. Ook startten zij het Kersenmuseum. Hierin beleven bezoekers het verleden, het heden en de toekomst van de kersenteelt. Generatie op generatie wordt er heel hard gewerkt om het bedrijf te laten groeien en bloeien. De tweede generatie, de vader van Theo, werkt nog dagelijks mee in het bedrijf. Dat doet hij ondanks zijn hoge leeftijd van 86 jaar. De nieuwe (vierde) generatie, (klein)zoon Erik, staat klaar en leert de kneepjes van het vak. De passie, de oorsprong en mooie tradities blijft de familie zo delen met de volgende generaties.

PREDICAAT HOFLEVERANCIER Het verlenen van het Predicaat Hofleverancier is een persoonlijk voorrecht van de Koning. Het is bedoeld voor particuliere bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf, die maximaal 100 werknemers in dienst hebben. Een organisatie of bedrijf kan hiervoor in aanmerking komen als het 100 jaar bestaat en een vooraanstaande positie inneemt binnen de gemeente en regio. Een bedrijf krijgt niet zomaar het Predicaat Hofleverancier: de aanvraag is een uitgebreide procedure. De gemeente Wijk bij Duurstede telt momenteel geen andere organisaties of bedrijven die het Predicaat Hofleverancier mogen dragen.

BEKRONING OP HET WERK Het fruitteeltbedrijf Vernooij is een vooraanstaand bedrijf, met een sterk technisch innovatief karakter en een grote maatschappelijke betrokkenheid. Het Predicaat Hofleverancier is een aantoonbare bekroning van een eeuw lang hard en intensief werken.

Als laatste was Theo Vernooij aan het woord, die zijn speciale dank uitsprak aan zijn vrouw Martine. "Zij verzet enorm veel werk in het bedrijf, van administratie tot het runnen van de landwinkel en schenkerij." Aan zijn vader overhandigde hij het eerste exemplaar van het boek dat is uitgebracht over 100 jaar Fruitteeltbedrijf Vernooij. En toen was het tijd voor een toost op 100 jaar fruitteeltbedrijf Vernooij en de felicitaties.

De familie Vernooij
advertentie
advertentie