Met het lichten van het hoedje van de stadspomp zijn de restauratiewerkzaamheden begonnen
Met het lichten van het hoedje van de stadspomp zijn de restauratiewerkzaamheden begonnen Gemeente Wijk bij Duurstede

Restauratie stadspompen

2 oktober 2018 om 15:15 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Donderdagochtend werd door initiatiefnemer Ruud Muis en wethouder Wil Kosterman, door middel van het verwijderen van het zogenaamde 'hoedje' van de marktpomp, de aftrap gegeven voor de restauratie van de stadspompen, een initiatief waar stadsbrouwerij De Dikke zich sinds 2016 sterk voor maakt.

De pompen dateren van 1759 en vervingen de waterputten waar de Wijkenaren tot die tijd hun water vandaan moesten halen. Ook nu nog herinnert menige Wijkenaar zich dat de pompen daadwerkelijk water oppompten en actief gebruikt werden. Vaak was dit een bron van vermaak voor spelende kinderen. Door een defect van het binnenwerk geven de pompen al jarenlang geen water meer en dat wil Stadsbrouwerij De Dikke herstellen.

Een inzamelingsactie, die startte met de presentatie van een ludiek en humoristisch filmpje op het Wijkse Filmfestival leverde € 10.000 op, door middel van acties en sponsoring. De gemeenteraad verdubbelde dit bedrag. De restauratie zal naar verwachting eind dit jaar zijn afgerond, maar de zwengels worden pas in het voorjaar teruggeplaatst. Wethoduer Kosterman is blij met het initiatief. "Een aantal mooie plannen komt straks samen: het herstel van de stadspompen, de herinrichting van de Markt en verbouwing van het Oude Stadhuis. Dan kan de Markt er weer een eeuwtje tegen!"

advertentie
advertentie