Arie van Vliet
Arie van Vliet Ankie Meutgeert

Jeugdzorg, ons zorgenkindje...

3 oktober 2018 om 07:39 Lokaal/Column

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor Jeugdzorg. De uitgangspunten waren prachtig: eigen verantwoordelijkheid, de-medicaliseren, één gezin-één plan en juiste hulp op maat. In Den Haag werd er niet bij gezegd dat het 'gewoon' een drastische bezuinigingsmaatregel is! De gemeenten betalen nu de rekening. Zo ook Wijk. Het tekort over de jaren 2017 en 2018 bedraagt zo'n € 1,6 mln.!

In Wijk bij Duurstede is de Jeugdzorg destijds voortvarend opgepakt. Er is een Loket Wijk waar u voor al uw zorgvragen naar toe kunt. De eerste twee jaar leken de kosten gedekt te kunnen worden met de door het Rijk beschikbaar gestelde middelen. Het beeld wordt, nu alles een beetje begint te landen, steeds slechter. Sterker, de kosten in het hele Sociale Domein lopen fors uit de klauw en zijn onhoudbaar. De hele gemeentebegroting 'zucht' hieronder!

Het Sociaal Domein zit zeer complex in elkaar. Er zijn veel regels, veel contracten, veel zorgpartijen en samenwerkingsverbanden. Dit maakt het lastig om verandering aan te brengen, maar het moet! De PCG is benieuwd welke maatregelen er voortvloeien uit de actie 'Grip op het Sociaal Domein'.

Gelukkig speelt dit probleem niet alleen voor Wijk. Alle gemeenten worstelen ermee! Toch blijft het vanuit Den Haag oorverdovend stil. Ondanks oproepen van gemeenten en de VNG blijft de portemonnee dicht en worden weeffouten in de wet nauwelijks hersteld. Heeft u Prinsjesdag gevolgd? Iedereen gaat er in koopkracht op vooruit! Hoezo? De rekening wordt wel betaald door de gemeenten en hiermee ook door u! Wanneer worden ze wakker in Den Haag?

Als kersvers raadslid zie ik de plannen uit het coalitieakkoord in de prullenbak in verdwijnen of ze worden uitgesteld. De begroting moet immers sluitend worden gemaakt. Wilt u met me meedenken? Moet er nog meer bezuinigd worden, en zo ja, waar? Of moet toch bijvoorbeeld de OZB omhoog? De rek begint er toch echt uit te gaan. Ik hoop op goed nieuws vanuit Den Haag maar de Septembercirculaire is ook alweer een negatief verhaal…

Arie van Vliet

PCG Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie