Jan Koopmans
Jan Koopmans D66

In memoriam D66 raadslid Jan Koopmans 1930-2018

25 september 2018 om 07:23 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 1 september is oud-gemeenteraadslid Jan Koopmans overleden in het UMC in Utrecht ten gevolge van een hartstilstand. Hiermee verliest D66 één van de oprichters van D66 Wijk bij Duurstede. Een markant mens en bovenal een lieve man. Jan is 88 jaar geworden en laat zijn vrouw Gretha, hun zoons Boudewijn en Wibo en hun partners en 5 kleinkinderen na. Op vrijdag 7 september is Jan in besloten kring begraven. De herdenkingsdienst was diezelfde dag in de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede.

Marc Gnodde, afdelingsvoorzitter van D66 herinnert Jan zich als vaste waarde binnen D66. "Jan stond mede aan de wieg van D66 Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede. Hij was ook bij de oprichting van D66 in Krasnapolsky en dus echt een D66'er van het eerste uur. Een progressieve, scherpe en plezierige man. Hij heeft voor de gemeente Wijk bij Duurstede en D66 zich jarenlang verdienstelijk gemaakt, onder andere als raadslid, secretaris van het bestuur en actief lid. Wij zijn Jan daarvoor erg dankbaar. Opvallend kenmerk van Jan was zijn gedegen voorbereiding: hij had alle feiten op een rij en was niet te beroerd om ze even naar voren te brengen als hij kon opkomen voor de belangen van anderen. Plezierig, mild, benaderbaar en als politicus en jurist scherp tegelijkertijd; een mooie mix van eigenschappen. Jan is dan ook onvervangbaar."

Op Bart van Asperdt, fractievoorzitter in de huidige raadsfractie heeft Jan tot het laatste moment veel invloed gehad. "Jan was niet alleen onze trotse lijstduwer bij de laatste raadsverkiezingen, maar ook het geweten van D66. Nog tijdens de laatste ledenvergadering in maart bleef Jan betrokken bij het bestuurswerk, raadswerk en de gang van zaken binnen onze afdeling. Maar Jan was ook een geziene figuur op andere plekken binnen D66 zoals bij landelijke bijeenkomsten. En ook dan kon hij geweldig scherp uit de hoek komen, deels door een kenmerkende grondige voorbereiding en ongetwijfeld zal zijn juridische achtergrond hierbij ook een rol hebben gespeeld. Met plezier en waardering denk ik aan onze gesprekken terug, dat ga ik missen"

Tijdens de indrukwekkende herdenkingsdienst in de Grote kerk in Wijk bij Duurstede werd stil gestaan bij het leven van Jan in een dienst die geleid werd door Ds. J. Offringa. Zijn zonen herdachten op indrukwekkende wijze hun vader. Zij roemden zijn liefde voor het reizen – de weg was voor Jan vaak belangrijker dan het doel. Muzikale omlijsting was onder andere van J.S. Bach, Jan hield van deze muziek. Een mooi en passend afscheid van een geliefd en markant mens.

advertentie
advertentie