De kinderen (met het boekje in de hand) uit groep 7a van basisschool De Horn met Juliette Hemmes vooraan met het certificaat van de beste tekening welke op de voorkant van het boekje staat.
De kinderen (met het boekje in de hand) uit groep 7a van basisschool De Horn met Juliette Hemmes vooraan met het certificaat van de beste tekening welke op de voorkant van het boekje staat. Tobias Wijnmaalen

Sjors Sportief en Creatief

19 september 2018 om 07:09 lokaal

Ali van Vemde

Vanaf nu kunnen de basisschoolleerlingen kennismaken met Sjors Sportief en Sjors Creatief. Op 14 september werden de boekjes worden afgeleverd bij de scholen. En ze zien er prachtig uit.

Sport en cultuur voor alle kinderen

Verschillende aanbieders van sport en cultuur zijn in het boekje 'Sjors Sportief en Sjors Creatief' te vinden. Met een voorwoord van de wethouders Wil Kosterman en Willem Joustra, die hierin duidelijk maken hoe belangrijk het is voor kinderen om mee te doen om sportief en cultureel gebied. De aanbieders staan op alfabetische volgorde in het boekje, met alle ruimte om aan te geven wat de mogelijkheden zijn. Alle kinderen moeten kunnen meedoen, ook kinderen uit gezinnen die het financieel niet op kunnen brengen. Het is dan ook een initiatief waar de gemeente graag in samenwerkt met Sjors Sportief en Sjors Cultureel, buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen en cultuurcoach Bo Hendriksen.

COMPLEET OVERZICHT Het enthousiasme over het project is groot. In dit boekje, dat er bijzonder vrolijk en kleurrijk uit ziet, is een compleet overzicht te vinden van de aanbieders van sport en cultuur. Op een aantal scholen zijn tekeningen gemaakt, waarvan er één is uitgekozen voor de cover. De boekjes worden op school uitgedeeld en door de leerkracht wordt uitleg gegeven. Zo kunnen de kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met alles wat er op het gebied van sport en cultuur te doen is. Het werkt eenvoudig.

De kinderen kunnen zich inschrijven vanaf 19 september bij de verschillende aanbieders voor proeflessen en zo met verschillende sporten en creatieve cursussen meedoen. Dit gaat via het winkelmandje. Er kan direct worden betaald en er volgt een bevestiging per mail. Voor de kinderen de ideale mogelijkheid om te ontdekken waar hun interesse ligt en eventueel lid te worden van die vereniging. Voor de aanbieders van sport en cultuur is het de manier om zichzelf op de kaart te zetten. Jorike Olde Loohuis, beleidsadviseur sport en gezonde leefstijl bij de gemeente: "Zo krijgen we de kinderen aan het sporten en het kan de verenigingen nieuwe leden opleveren. Verenigingen die dit jaar hier nog geen gebruik van gemaakt hebben, krijgen volgend jaar een nieuwe kans."

Ook de Wijkse Loods doet mee. Tobias Wijnmaalen: "De Wijkse Loods heeft een maatschappelijke functie. Ook voor jongeren en kinderen met een beperking is er voldoende aanbod om mee te kunnen doen." In het boekje staat duidelijk beschreven hoe je je kunt aanmelden. Tobias: "We hebben een mooi gevarieerd aanbod; heel veel sportverenigingen uit zowel Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek doen mee." Cultuurcoach Bo Hendriksen vult aan: "Ook op het gebied van cultuur is er een mooi gevarieerd aanbod. Muziek, dans, theater, edelsmeden, schilderen en nog veel meer."

De jongerenwerkers van Stichting Binding zijn tevens bij Sjors Sportief en Sjors Creatief betrokken. Ook zijn er verschillende andere activiteiten, bijvoorbeeld naar het Bosbad Leersum, de avondzwemvierdaagse, natuuractiviteiten, de voetbalacademie en G-voetbal. Ook de bekende activiteiten als Sportykids en het Appeluitje, Koken met Kids, pimp je gezonde lunchtrommel, staan hierin vermeld. En niet te vergeten De Wijkse Spelen en het Wijks Kinderspektakel, het grote succes in de kerstvakantie. Gedurende het jaar zullen er nog aanvullingen komen.

LANDELIJK SUCCES Gijs van der Lee bedacht het concept van Sjors Sportief en Sjors Creatief, om kinderen op een leuke manier in aanraking te laten komen met sport en cultuur. Inmiddels draait het programma in ruim 90 gemeenten en is het een groot succes. Jorike: "De gemeente is hier heel blij mee en we doen graag mee. Al in een vroeg stadium zijn we hierbij betrokken. Het is een prachtig project. Ik wil nog benadrukken dat geld geen reden mag zijn om niet te gaan sporten. Hier zijn mogelijkheden voor."

De initiatiefnemers zijn er van overtuigd dat het een succes gaat worden. Alle kinderen in de gemeente aan het sporten of bezig zijn met cultuur, dat is het doel!

Sjors Sportief en Sjors Creatief
advertentie
advertentie