Gerard Migchels
Gerard Migchels Anneke Troost

Samen met de rijke groenen

19 september 2018 om 07:57 Lokaal/Column

Het is u vast niet ontgaan. Heftige weerstand van omwonenden tegen windmolenpark Goyerbrug. Logisch, want wie wil graag meer dan 200 meter hoge kolossen in de achtertuin? Zeker als de ontwikkelaar slechts een fooi geeft ter compensatie van overlast. Verder weerstand van omwonenden tegen een zonnepark grenzend aan Cothen. Nu kijken ze uit op een mooie boomgaard. Straks tegen 10 ha zonnepanelen. En dan de weerstand van omwonenden en natuur&milieu tegen een grote vergistingsinstallatie bij het 'Van Dijk' terrein bij Cothen. Vanwege extra vrachtverkeer en milieurisico's.

Tja, lastig al die weerstand. De gemeenteraad heeft namelijk gekozen voor de zeer ambitieuze doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. En heel veel inwoners uit Wijk, Cothen en Langbroek delen deze ambitie. Is deze ambitie wel realiseerbaar zonder windmolens, zonneparken en een vergistingsinstallatie?

Dat is een lastige vraag. Want veel hangt af van uw gedrag. Gaat u uw dak maximaal volleggen met zonnepanelen? Gaat u uw huis maximaal isoleren? Gaat u warmte 'oogsten' in de zomer en opslaan in de grond, en dit in de winter gebruiken om uw huis te verwarmen? Als er 10.000 huishoudens op al die vragen 3x ja zeggen dan kan de gemeente klimaatneutraal zijn zonder windmolens, met maar een paar kleine zonneparken en de vergistingsinstallatie. U heeft dus zelf de sleutel in handen.

Kost meer dan €20.000 per woning. Voor de rijke groenen onder u is dit geen probleem. Maar als u of uw woningbouwcorporatie dat geld niet heeft liggen dan gaat het niet lukken. Dat is voor mij erg frustrerend. Want het mag niet zo zijn dat degenen met een kleine beurs of een huurwoning niet mee kunnen doen. Daarom hoop ik als CDA-er dat er snel via Den Haag voor woningeigenaren de woninggebonden lening komt . En dat er fors meer geld naar woningbouwcorporaties gaat om huurwoningen goed te isoleren en vol te leggen met zonnepanelen. Zodat iedereen mee kan doen.

Samen gaan we voor een mooi Krommerijn Landschap en een klimaatneutrale gemeente.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA

advertentie
advertentie