Afbeelding
Local2Local

Let's get farming

30 augustus 2018 om 07:15 lokaal

Local2local

Begin deze zomer vond een bijzondere workshop plaats op het kantoor van Local2Local, op fort 't Hemeltje in Houten. Boeren en internationale studenten onderzoeken op dit moment hoe ze elkaar kunnen versterken met arbeid en kennis.

Link tussen student en agrarisch ondernemer

Local2Local is ontstaan uit coöperatie van boeren, consumenten en andere afnemers met een lokale, korte voedselketen. Local2local is gevestigd op Fort bij Het Hemeltje in Houten. Een broedplaats voor circulaire economie en innovatie. Hun gezamenlijke doel is om een lokaal alternatief te bieden voor het huidige - in de ogen van Local2local schadelijke - voedselsysteem. Consumenten bestellen hun groenten, fruit, vlees en eieren rechtstreeks bij de boer, waardoor er geen kosten gemaakt hoeven te worden door allerlei tussenpartijen.

De band tussen Local2Local en de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht is al jaren warm. Veel studenten zetten zich in voor Local2local, als consument, door producten te verkopen en bezorgen, maar ook door hun kennis te delen voor verbetering van de voedselketen. Ook Danika Moore (24), studente Sustainable development (GSS), is verbonden met Local2Local.

Danika groeide op in Polen en studeerde in Seattle. Sinds een jaar woont ze in Nederland en doet ze de master Sustainable development in Utrecht. Zij leerde Mark Frederiks kennen, een van de initiatiefnemers van Local2Local. Danika: “Ik was op zoek naar werk op een boerderij. Mark werd enthousiast van ons idee en gaf ons de ruimte om een heel project op te zetten.” Danika werkte in Amerika op verschillende boerderijen. “Tijdens mijn studie Global Environmental Politics in Seattle kon ik bij een aantal vakken kiezen. Ik kon een rapport schrijven na aanleiding van literatuuronderzoek, of vrijwilligerswerk doen op een boerderij.” Ze vond het werken op de boerderij een openbaring. “Ik ben opgegroeid in Warschau. Ik heb tijdens mijn studie veel geleerd over de herkomst van eten. Toch kwam het echte besef van onze afhankelijkheid van de natuur pas toen ik met mijn eigen handen groente uit de aarde trok, die ik dezelfde avond at. Die ervaring gun ik iedereen.”

Samen met een studiegenoot uit Spanje deed Danika onderzoek onder mede-studenten. Vooral internationale studenten bleken dezelfde behoefte te hebben. Ook bleek dat er studenten zijn die als bijbaan bij de boer willen werken. Sommigen om een onderzoek te doen in het kader van hun studie, anderen voor geld of in ruil voor voedsel. Mark Frederiks organiseerde een workshop waar de studenten en agrarisch ondernemers aanwezig waren, met de titel ‘Shake the hand that feeds you’.

Mark: “Het was een hele bijzondere avond. Studenten stelden veel vragen en de boeren vertelden heel open, over de obstakels die ze tegenkomen. Het bruiste van de ideeën en energie. Er werd tot twee uur ‘s nachts doorgepraat.” Danika: “Er werd een brug geslagen tussen stad en platteland én tussen generaties. Ook werd over en weer kennis uitgewisseld. Dat willen we meer gaan doen.”

Deze maand gaat Danika bij 50 boeren langs die zijn aangesloten bij Local2Local. “We inventariseren waar de behoefte bij hen ligt. Willen zij vooral studenten die helpen met het binnenhalen van de oogst, of zijn ze op zoek naar nieuwe kennis die door studenten gebracht kan worden?” Te denken valt aan kennis over watermanagement of verduurzaming van bedrijfsvoering zoals bijvoorbeeld de gesloten kringloop op het bedrijf.

Als eerste ging Danika op bezoek bij Fruitbedrijf William Pouw uit Schalkwijk. William: “In onze sector is het erg lastig om arbeidskrachten te vinden voor de oogst. Nederlandse jongeren willen dit werk niet doen. We werken nu veel met Oost-Europese arbeidskrachten. Internationale studenten zouden ook een bijdrage kunnen leveren.”

Wel ziet William een aantal obstakels. “Wat ze niet moeten vergeten, is dat Nederland een van de landen is met de meeste regels op dit terrein. Elke student die hier op het bedrijf komt te werken, zal vergezeld gaan met een dik pak papier.” Ook kan William alleen studenten gebruiken voor de oogst. “De rest van het jaar werken we met een aantal vaste medewerkers, die echt van de hoed en de rand weten.” Ook op het gebied van kennis denkt William wel dat de studenten van waarde kunnen zijn. “Als ik iets wil weten over verduurzaming, beregening of andere thema’s, koop ik die kennis in. Ik laat een onderzoek doen. Daar zou een student - als dat toevallig in het onderwijsprogramma past - een bijdrage aan kunnen leveren.”

Als Danika alle boeren bezocht heeft, maakt ze de balans op. “Dan bekijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen. Nog dit jaar willen we een start gaan maken op een aantal bedrijven.”

William Pouw
advertentie
advertentie