Dirigent Wouter Harbers
Dirigent Wouter Harbers Fred Manschot

Nieuw seizoen, nieuwe dirigent

28 augustus 2018 om 15:24 lokaal

LANGBROEK Na een periode van 33 jaar gezongen te hebben onder leiding van Martin den Boer moest het koor Soli Deo Gloria op zoek naar een andere dirigent. Men is blij en dankbaar Wouter Harbers te kunnen voorstellen als nieuwe dirigent van het koor. Een interview om kennis te maken met hem.

Hoe jong was je toen je begon in de muziek?

,,Ik stond al heel jong met kippenvel bij te luisteren als mijn opa improviseerde op ons mini-orgeltje. Dat wilde ik 'later als ik groot zou zijn' ook kunnen! Helaas moest je in mijn geboorteplaats Rijssen 9 jaar zijn voor je les mocht nemen, dus ik heb geduldig gewacht en ben op mijn negende gestart - om er vervolgens nooit meer mee te stoppen. Inmiddels is dat al 23 jaar geleden: ik ben dus 32."

Welke opleiding heb je gedaan?

,,Ik wilde van jongs af naar het Conservatorium Orgel. Mijn ouders adviseerden me eerst een andere opleiding te doen: dat werd de Pabo. Tijdens de pabo verschoof mijn interesse van het orgel naar koordirectie. Na de Pabo heb ik één jaar fulltime gewerkt als leerkracht in groep 5 en ondertussen bereidde ik me voor op het Conservatorium Koordirectie. Omdat de opleiding Koordirectie niet was wat ik er van hoopte en de piano intussen trok, besloot ik me te focussen op het pianospel. Na het winnen van een concours zat er een carrière in als pianist, maar dus zónder Conservatorium… Mijn passie voor het dirigeren van koren is na een korte pauze in alle hevigheid teruggekomen, dus ik geniet daar misschien wel net zo intens van als het pianospelen."

Wat doe je nog meer in de muziek?

,,Ik werk vooral als pianist, met ruim 100 optredens per jaar door heel Nederland: een droom in vervulling! Daarnaast ben ik organist en pianist in vier kerken (o.a. de Oude Kerk te Zeist en de Grote Kerk te Driebergen)."

Wat vind je 't mooiste van het dirigeren?

,,Mooie vraag! Het delen van dezelfde passie voor dezelfde muziek, met mensen die je gaandeweg echt leert kennen. En dat er soms iets bijzonders gebeurt tijdens een concert, omdat je met een hele groep dan iets kunt voelen waar je al die repetities naar gestreefd hebt. En dat we met het zingen het Evangelie delen met de luisteraars, soms op een nog krachtigere manier dan een preek."

Waar woon je?

,,Oorspronkelijk kom ik uit Rijssen, maar sinds 2011 woon ik in Zeist, samen met mijn vrouw Heidi, die hier geboren en getogen is. Een prachtige plek om te wonen…""

Heb je nog meer koren?

,,Ja, ik ben ook dirigent van Kerkkoor Driebergen en Vocaal Ensemble Lobet den Herrn in Bodegraven. Ik kijk er naar uit om Soli Deo Gloria te mogen leiden: de hartelijkheid waarmee ik werd ontvangen gaf me een warm gevoel en de proefdirectie was een feest. Hopelijk komen we samen tot mooie muzikale ervaringen en delen ook wij ons geloof via de muziek."

De koorleden vinden het bijzonder fijn nieuwe gezichten te verwelkomen. Kom gerust vrijblijvend een keer kijken, luisteren, meezingen! De eerste repetitie avond is op donderdag 6 september in het Hervormd Centrum, van 20:00 uur tot 22:00 uur.

Meer informatie: www.koorlangbroek.nl Hier kunt u nformatie vinden over het kinder- en tienerkoor.

advertentie
advertentie