Living histroy met re-enactment verenigingen
Living histroy met re-enactment verenigingen Christine Pet-Sepers

Beverweerd en Amelisweerd

23 augustus 2018 om 07:15 lokaal

Piet Koning, voorzitter van het Open Monumentendag-comité vertelt: "Dit jaar zijn we op zoek gegaan naar de relatie tussen monumenten en Europa." In aansluiting bij het landelijke thema van de OMD: "Op allerlei wijzen zijn er in heel veel monumenten in de gemeente Bunnik invloeden of connecties met andere landen in Europa zichtbaar. In de bouwstijlen, materialen of de bewonersgeschiedenis. Kijk naar Beverweerd, dat werd gebouwd in neogotische stijl of Oud-Amelisweerd, gebouwd in de Lodewijk XVI-stijl. Het huis heeft buitenlandse bewoners gehad waaronder Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon."

door Alie van Veenendaal, lid comité OMD Bunnik

KOETSHUIS BEVERWEERD OPEN Beverweerd toont op 8 september zijn historie en betekenis door de eeuwen heen. "In 1835 onderging het kasteel een gedaanteverandering in neogotische stijl. De kern van het kasteel is de oude woontoren en stamt uit het midden van de 13e eeuw. Daarvan is nog één deel -aan de bordeszijde- goed te zien," vertelt Johan van Impelen, amateurhistoricus uit Werkhoven. "Het middeleeuwse karakter bleef herkenbaar door de vele kantelen die aan de verdediging uit vroegere tijden herinnerden. Er kwam een groot koetshuis op de plek waar voorheen de voorburcht was." Johan benoemt nog andere opvallende zaken: 'Het kasteel is nooit beschadigd geraakt in oorlogen, al is het wel bezet geweest. Bijzonder is ook dat het kasteel pas in 1958 in andere handen is overgegaan. Beverweerd onderscheidt zich in de reeks van woontorens aan de Langbroekerwetering. Het bezat al heel vroeg een uitgebreid gebied, met zeven boerderijen met 40 morgen grond."

OORLOGSMONUMENT AAN DE LAAN "Als meisje van tien hoorde ik over een grafmonument in de weilanden bij Beverweerd." vertelt Yvonne van den Brink, voorzitter van de Stichting Régis Deleuze, "En over de gebeurtenis die zich op 25 februari 1945 had voorgedaan. Een jonge Franse RAF-piloot was met zijn vliegtuig bij de Laan neergestort. Wat voor de piloot Régis Deleuze een verkenningsvlucht had moeten zijn, verliep anders. Hij kreeg motorproblemen en werd gevonden aan de Laan. Op die plek is later het monumentje geplaatst." Op zaterdag zijn het monumentale koetshuis en park open voor publiek; er zijn rondleidingen door het IVN, lezingen van Johan van Impelen en Yvonne van den Brink-Jager. Het saxofoonkwartet van Constantia en toneelgroep BeZeT treden op en de Scouting uit Odijk is present met spelen voor de jeugd. Tijdens lunchtijd is er live-cooking, verzorgd door Slagerij Chateau Briand uit Hilversum.

INTOCHT OP AMELISWEERD Lodewijk Napoleon nam 210 jaar geleden op Amelisweerd zijn intrek. "Die ontvangst gaan we laten herleven," lacht Piet "'Met een feestelijke intocht op 9 september gaan we het verhaal vertellen van deze bijzondere gebeurtenis." Samen met re-enactment verenigingen, aangesloten bij de Napoleontische Associatie der Nederlanden, en bestaande uit boeren, gendarmes, hofmaarschalk en een commissaris van oorlog. Allemaal tot in de puntjes in stijl gekleed en met een uitrusting uit die tijd. Zo gaan we deze intocht naspelen en opnieuw tot leven brengen." Burgemeester van Schelven zal de koning officieel ontvangen, en Vincent Bijlo zal het gedicht uit 1808, geschreven door de burgers van Vechten, voordragen. Om het geheel helemaal af te maken, is er muziek uit die tijd door Mariska Reijmerink en een heraut-trompetter, Gerard van Schaik. Net als de koning en zijn gevolg, kunnen bezoekers (tegen een kleine vergoeding) aan een historische tea-party deelnemen.

VRIJWILLIGERS GEVRAAGD Al ruim 25 jaar organiseert het comité van de Open Monumentendag gemeente Bunnik het Open Monumentenweekend. Een particulier initiatief, dat geheel draait op vrijwilligers en financieel mogelijk is met subsidie van gemeente en sponsoren. Alle monumenten zijn zonder kosten te bezoeken. Het comité verwelkomt nieuwe leden en vrijwilligers voor 8 en 9 september, aanmelden bij Piet Koning, 06-53752467, p.ckoning@freeler.nl. Meer informatie op ww.openmonumentendag.nl/gemeente/bunnik

Open Monumentendag, 8 en 9 september, is er in de Kromme Rijnstreek veel te zien en te beleven. Door de samenwerking van de comités Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede zijn maar liefst 52 monumenten geopend.

Yvonne van den Brink en Johan van Impelen geven presentaties in koetshuis Beverweerd
advertentie
advertentie