Een luchtfoto van de boerderij in 1949
Een luchtfoto van de boerderij in 1949 Fam. Mocking

Wijk Toen: 't Boomgaardje

23 augustus 2018 om 07:21 lokaal

COTHEN Afgelopen jaren is het toerisme wellicht de voornaamste inkomstenbron in het fraaie Kromme Rijngebied. Veel mensen weten dit mooie rivierengebied te vinden om te wandelen, te fietsen, te genieten. En dat hebben Joop en Marijke Mocking, eigenaren van de kleinschalige 'boerencamping' 't Boomgaardje aan de Wijkersloot al lang geleden ingezien. Zij besloten in 1997 de stap te wagen om de boerderij te transformeren naar een gezellige kleinschalige camping.

Norma Mulder/Historische Kring Tussen Rijn en Lek

BOER IN DE WIJKERSLOOT De rustieke boerderij aan de Wijkersloot 21 werd in 1947 gebouwd door Co Mocking. Samen met zijn vrouw Anna van Amerongen waagden ze in de warrige en onzekere tijden, pal na de oorlog, de stap om op de 5 ½ hectare grond die de vader van Co bezat aan de Wijkersloot een boerderij te bouwen en voor zichzelf te beginnen. Joop Mocking, zoon van Co en Anna, vertelt enthousiast en met veel respect voor zijn voorvaderen (en -moederen) over de geschiedenis van zijn familie. Opa Mocking (de vader van Co) huurde (rond 1890) een boerderij in Cothen aan de Groenewoudseweg. Hier runde hij met vrouw en elf kinderen een gemengd bedrijf. Hij had 5 ½ hectare land aan de Wijkersloot in eigendom, waarop hij onder andere vruchtbomen plantte. Joop is er trots op dat een aantal van die bomen (nu meer dan 150 jaar oud) er nog steeds staat en nog elk jaar een rijke oogst aan peren oplevert. Toen opa overleed hebben de vier broers uit het gezin, waaronder Co, de boerderij De Ooievaar in Cothen gekocht, die ze gezamenlijk beheerden. Co was zeer ondernemend en toen hij verkering kreeg met Anna van Amerongen wilde hij liever een eigen boerderij. Hij stelde voor dat hij die zou bouwen op de 5 ½ hectare grond aan de Wijkersloot. Hij kreeg er toestemming voor en ging, samen met Anna, het avontuur aan. In 1948 betrok het jonge stel de boerderij, voor fl. 18.000,- gebouwd door de vader van Anna, die aannemer was. Zij plantten ter gelegenheid van deze heuglijke gebeurtenis twee walnotenbomen voor het huis. Eén ervan staat nog altijd in de voortuin, gekoesterd door Joop en zijn vrouw. Co en Anna hadden, zoals alle boeren in die tijd een gemengd bedrijf (veeteelt en landbouw) met 15 koeien, 2 paarden, 5 pinken, 100 kippen, fruitbomen, aardappels, graan, voeder- en suikerbieten. Moeder Anna hield ook nog wat scharrelvarkens. Zij was dol op het boerenleven. Voor zover Joop zich kan herinneren hebben zijn ouders een keer een kort Rijnreisje gemaakt en verder zijn ze nooit van de boerderij weggeweest.

MET DE TRACTOR NAAR DE KERK Co en Anna kregen vijf kinderen, waarvan Joop de jongste is. Het gezin was van Katholieke huize, maar Joop benadrukt dat zijn ouders best modern waren. Toen de pastoor langs kwam – gebruikelijk in die tijd – en meldde dat vijf kinderen eigenlijk wat weinig was, meldde Anna dat zij dat genoeg vond. Op latere leeftijd vertelde Anna dat Co, als hij naar de veemarkt in Utrecht ging, daar condooms ging kopen (die in Cothen niet te koop waren), ondanks de dringende oproep van de pastoor. "Mijn twee oudste broers," zo vertelt Joop, "gingen op een gegeven moment naar het klein seminarie in 's Heerenberg. Elk katholiek gezin was destijds trots als er kinderen ambitie hadden om pastoor of kapelaan te worden. Maar mijn broers waren niet echt gemotiveerd. Ze vonden het leuk om te biljarten in de recreatiezaal, maar verder deden ze niet erg hun best. Dus kregen mijn ouders bericht dat ze niet mochten blijven en een rekening van een kapot gestoken biljartlaken. De religieuze carrière van mijn broers was daarmee wel afgelopen." Joop herinnert zich ook nog goed de ritjes naar de kerk met de tractor. De vijf kinderen werden dan in de laadbak geladen. Ook toen het een keer hevig sneeuwde in de barre winter van 1963. Voor de tractor geen probleem, dus stond het gezin Mocking netjes op tijd bij de kerk. Die was echter dicht omdat niemand het gewaagd had door de sneeuwstorm naar de kerk te komen.

Hoe het boerenbedrijf een succesvolle camping wordt is volgende maand te lezen in Wijk Toen.

Joop Mocking bij de ruim 150 jaar oude perenboom
advertentie
advertentie