De voltallige redactie in vergadering over het boek '100 jaar bij de les'
De voltallige redactie in vergadering over het boek '100 jaar bij de les' Redactie 100 jaar bij de les

Revius viert eeuwfeest met prachtig boek ‘100 jaar bij de les’

28 september 2022 om 09:33 Achtergrond

WIJK BIJ DUURSTEDE Revius Wijk bestaat 100 jaar en dat wordt komend weekend groots gevierd met festiviteiten voor de leerlingen, docenten en oud-leerlingen. Zaterdag 1 oktober is er Open Huis en dan wordt het prachtige boek ‘100 jaar bij de les, van Antonius tot Revius’, gepresenteerd.

door Ali van Vemde

De school is zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur open, iedereen is van harte welkom om te komen kijken op de school waar jij zelf een mooie schooltijd hebt beleefd, of je kinderen en/of kleinkinderen. Om 11.00 uur zal het boek, waar door een enthousiast team keihard aan is gewerkt, worden gepresenteerd. Vanaf 1 oktober is het boek in de boekhandel verkrijgbaar. Na het Open Huis volgt een reünie van 14.00 tot 16.30 uur.  Iedere oud-leerling/medewerker is welkom.

Philip Korff de Gidts bedacht vorig jaar, toen hij ontdekte dat de school in 2022 haar eeuwfeest viert, dat het leuk zou zijn om een boek samen te stellen met een stukje geschiedenis, maar vooral ook met heel veel foto’s en leuke en mooie verhalen. „Ik ben begin dit jaar gaan zoeken naar meer informatie bij de RAZU (Regionaal Archief Zuid-Utrecht) en naar mensen die me wilden helpen. Op 5 maart was de eerste redactievergadering met Joop de Bruijn, Kees Verkerk, Jan van Schaik, Rita van Engelen-van Rooijen, Paul Versteegen, Jos Balvers en ik. Daarbij kwamen twee professionals; Marijke Dekker voor de eindredactie en André van Zwieten voor de grafische vormgeving. Iedere twee weken kwamen we bij elkaar op zaterdagochtend bij De Veldpoort, waar we in de kamer van Tante Marie mochten vergaderen. We zijn daar fantastisch ontvangen, Wilfred Allers stond altijd klaar met koffie.” In vijf maanden tijd is het boek gerealiseerd. Iedereen bleek altijd bereid om dingen op te pakken en al waren er soms eindeloze discussies, de sfeer was uitstekend. Teksten moesten worden geschreven en geredigeerd, en uit duizenden foto’s moesten de mooiste worden uitgekozen en bewerkt. Een enorme klus!

Nu, na vijf maanden keihard werken, ligt het boek klaar. „Dit had nooit gerealiseerd kunnen worden zonder de steun van de Wijkse samenleving,” zegt Philip daarover. „Al die mensen die enthousiast foto’s en verhalen spontaan hebben ingestuurd, waarbij ik vaak bij mensen op bezoek moest om de fotoalbums te bekijken. De school was hier zeer ruimhartig in de voor-financiering. „We hebben hier 100 jaar voor kunnen sparen,” „Als school zijn we enorm schatplichtig aan de Wijkse samenleving, die altijd voor ons klaarstaat. Ondernemers, horeca en stichtingen hebben onze projecten altijd ondersteund, waardoor we een unieke school werden, waar leerlingen nu nog steeds mooie kansen krijgen!

Het boek biedt een schat aan informatie. Het neemt de lezer mee naar de geboorte van de U.L.O. in 1915. De tijd dat Wijk bij Duurstede een stadje was met nauwelijks werkgelegenheid. Na de lagere school gaan de kinderen aan het werk, want alle inkomsten zijn hard nodig in de gezinnen. Toch zien ze ook in Wijk de noodzaak van uitbreiding van het onderwijsaanbod. Lees wat er allemaal aan voorafging voordat voortgezet onderwijs kon worden gerealiseerd en kijk vooral ook naar de prachtige foto’s. Op 1 september 1922 start de U.L.O-school met 12 leerlingen, zowel jongens als meisjes. Uniek in Nederland. Naast een prachtig stuk geschiedenis staat het boek vol met mooie verhalen. Zo vertelt wethouder Wil Kosterman over haar schoolperiode. Oud-leerlingen halen herinneringen op en hebben heel veel foto’s gestuurd. Het boek geeft een prachtig beeld van middelbaar onderwijs in de laatste eeuw, maar ook over de verschillende locaties, de eerste vrouwelijke leerkracht en de uitbreiding van Wijk bij Duurstede. Het is een boek geworden om steeds weer even open te slaan om een verhaaltje te lezen of wat foto’s te bekijken. Een boek vol mooie herinneringen, om even weer terug te zijn op de school waar je een belangrijk deel van je leven hebt doorgebracht.

Philip Korff de Gidts; De boeken zijn binnen.
advertentie
advertentie