Diëtist Elke Weener geeft aan haar cliënt voedingsadvies.
Diëtist Elke Weener geeft aan haar cliënt voedingsadvies.

Diëtist Elke Weener vertelt over het belang van goede voeding

20 september 2023 om 14:00 Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE Ervoor zorgen dat cliënten kunnen blijven genieten van eten en drinken: dat is de uitdaging van Elke Weener. Sinds 2019 werkt ze als diëtist bij QuaRijn, veelal met mensen die meerdere ziektebeelden hebben: ,,Ik vind het interessant om te uit te zoeken wat mensen wél mogen eten.” Belangrijk voor haar cliënten, want juiste voeding draagt bij aan hun gezondheid, de kwaliteit van leven en lichamelijk herstel. Heel essentieel dus.

ADVIES 

Veel cliënten die bij Elke komen zijn ziek of hebben een aandoening. Als diëtist kan zij bij uitstek advies geven over voeding als mensen bijvoorbeeld diabetes hebben, hart- en vaatzieken of maag- en darmklachten. Maar ook gevallen van ondervoeding, overgewicht, slechte eetlust en kauw- en slikklachten komt ze tegen.

Diëten en toch ook lekker eten

Wat mensen eten en drinken moet afgestemd worden op behandelingen, medicijnen en leefomstandigheden. Met haar adviezen over gezonde voeding en leefstijl geeft Elke haar cliënten eigen regie over hun gezondheid. ,,Veel mensen denken: nu kan ik nooit meer genieten van eten. Maar gelukkig is dat een misvatting”, zegt ze. ,,Want er kan en mag nog veel en het is leuk om dat samen te ontdekken.” 

ZIEKTEBEELDEN 

Henk kwam in eerste instantie bij Elke terecht omdat hij ondervoed was. De medicatie voor zijn chronische alvleesklier ontsteking was niet afgestemd op wat hij at. Daardoor was hij voortdurend misselijk. Ook zijn diabetes was ontregeld. Er waren dus verschillende ziektebeelden waar Elke mee aan de slag moest. En dat lukte. Henk is weer aangekomen en zijn misselijkheid is verdwenen. ,,Elke heeft mij geleerd goed en gezond te eten”, vertelt Henk. Waar hij op moest letten? ,,Weinig vet, want dat is voor geen mens goed”, weet Henk te vertellen. Maar zo heel af en toe zondigt hij een beetje en eet hij bruine bonen met spekjes, want dat is gewoon te lekker. Elke juicht alleen maar toe als mensen de leefregels af en toe een klein beetje laten varen.

SPREEKUUR

Samen met collega’s Merel den Hertog en Arlette Klinge houdt Elke spreekuur in verschillende Kennis- en Behandelcentra van QuaRijn. Daarnaast gaat ze ook naar de mensen thuis om adviezen te geven. Huisartsen kunnen hun patiënten doorverwijzen, maar mensen kunnen ook rechtstreeks contact opnemen. In dat geval koppelt Elke haar bevinden terug naar de huisarts. Het basispakket vergoedt drie uur per jaar. ,,Dat lijkt weinig”, zegt Elke. ,,Maar ik verdeel dat zo goed mogelijk over het jaar en dan kan ik toch heel veel bereiken.” En als het nodig is, kunnen mensen vanzelfsprekend meer uren afnemen.

GEZONDE VOEDING 

Goede voeding is voor iedereen van wezenlijk belang, maar zeker als je op leeftijd bent. Het zorgt voor betere weerstand, sterkere botten en huid en opbouw van spieren. Het helpt ook om klachten te verminderen als mensen ziek zijn en het verhoogt de kwaliteit van leven. Mensen voelen zich beter en dat is heel fijn als je van alles te stellen hebt met je gezondheid.

TIPS 

Een paar tips wil Elke graag geven. Blijf eten en drinken, ook al zijn het maar kleine porties. Verdeel het zo nodig ook wat meer over de dag. Als de eetlust wat minder wordt, eet dan zoveel mogelijk wat je lekker vindt. Wees vooral niet altijd te streng voor jezelf. Dat doet Elke zelf ook niet. Zo af en toe eet zij ook een pizza.

Frontoffice 0343 474 849
kbc@quarijn.nl
www.quarijn.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie