Eli bij de nieuwe Gazelle Avignon. Met zeer felle led-verlichting.
Eli bij de nieuwe Gazelle Avignon. Met zeer felle led-verlichting.
ADVERTORIAL

Tijd voor winterbanden en verlichting op de fiets

24 november 2022 om 16:00 Zakelijk

ZEIST / ODIJK De dagen worden korter en dat vereist ook weer extra aandacht voor de fiets, om veilig de weg op te blijven gaan. We rijden veel meer door het donker en de vallende bladeren en de regen maken het wegdek glad. Tijd voor goede verlichting en winterbanden.

door Agnes Corbeij

Waar we vroeger allemaal een dynamo op de fiets hadden, is het tegenwoordig heel gewoon op verlichting om batterijen op de fiets te hebben. Sandra Ronkes is samen met haar man Eli eigenaar van Bikes & Care in Odijk en Zeist. Zij ziet daar een ontwikkeling in. ,,Het nadeel van die lampen is dat lang niet alle losse lampjes voldoende licht geven en je de batterijen op tijd moet vervangen. Zeker pubers vergeten dat nog wel eens.”

PUBERBREIN Dat is ook de producenten en ontwerpers opgevallen. Sandra: ,,Er zijn weer meer fietsen, zeker ook schoolfietsen, met een naafdynamo. Die zit in het voorwiel en geeft stroom aan het voor- en achterlicht. Het is duurder om te maken, want de stroomdraad moet naar achter getrokken worden door het frame, maar wel veel veiliger. De lampen kunnen niet uit, zodra je rijdt, heb je verlichting. Je kunt hem dus ook niet vergeten. Dat is, in het geval van het puberbrein, wel zo handig.”

LOSSE LAMPJES De losse lampjes zijn er ook nog veel en verkopen ze dus ook bij Bikes & Care. ,,Er zijn veel variaties. Je moet echt kijken naar waar je fietst. Als je alleen in het dorp naar de sportclub fietst, heb je voldoende aan verlichting waarmee je gezien wordt. Als je over de Langbroekerdijk moet, wil je ook kunnen zien waar je rijdt en heb je een fellere lamp nodig.” Niet iedereen denkt na over het soort verlichting op de fiets. ,,Dat is zo zonde, want je kunt er veel ongelukken mee voorkomen.”

OPLAADBAAR Om de batterijen te vervangen, is een uitvinding bedacht, de lamp met usb-oplader. ,,Want batterijen zijn ook niet goedkoop en je moet eraan denken dat je ze in huis haalt. Deze lampen met usb-oplaadmogelijkheid, zijn na een nachtje aan de lader weer vol.”

WINTERBANDEN Een ander actueel onderwerp, is de winterband. Zeker voor high speed e-bikes, maar ook voor elektrische fietsen, is het raadzaam hierover na te denken. Sandra: ,,Het rubber van deze banden blijft zachter in de kou en er zit meer profiel op, waardoor het water beter wegloopt. Daarom heb je met deze banden beter grip en glij je dus minder snel weg. Het is aantoonbaar veel veiliger dan gewone banden.”

Eerder vertelden Sandra en Eli over fietshelmen, spiegels en sloten. Een afspraak maken kan online of telefonisch bij de winkels aan de Zeisterweg in Odijk of het Vrijheidsplein in Zeist. www.bikesandcare.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie