Buurtsportcoach Julia van Weelden op de speed pedelec
Buurtsportcoach Julia van Weelden op de speed pedelec Provincie Utrecht

Op de fiets naar je werk? Probeer een speed pedelec!

3 juli 2020 om 07:03 Verkeer en vervoer

UTRECHT Om zoveel mogelijk inwoners te stimuleren de fiets te pakken, is de provincie Utrecht vorig jaar gestart met de Ik fiets campagne. Inmiddels hebben al duizenden inwoners uit onze provincie meegedaan aan één van de fietsacties. Julia van Weelden deed mee aan de speed pedelec probeeractie. Daardoor kon ze de rit die ze normaal gesproken met de trein maakt, nu met de fiets afleggen.

Julia is buurtsportcoach en is graag in beweging. Ze vindt de fiets een ideaal vervoersmiddel: “Op de fiets ontspan je, ben je in beweging én verplaats je je van de ene locatie naar de andere.” Ze pakt de fiets dan ook zoveel mogelijk: ze fietst van en naar het station, naar de sportvereniging, naar vrienden en ze gebruikt de fiets om boodschappen te doen. En voor mooie tochten in het weekend pakt ze haar racefiets.

SPEED PEDELEC IN PLAATS VAN HET OV Onlangs deed ze via Ik fiets mee aan de speed pedelec probeeractie. Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets die tot wel 45 km/u gaat. Ze haalde de fiets op in Nieuwegein, waar ze werkt, en kon deze een week lang uitproberen. “Het is leuk om te ervaren hoe het is om op een speed pedelec te fietsen. Door de trapondersteuning fiets je harder en kan je grotere afstanden afleggen zonder dat je je meer in hoeft te spannen. Hierdoor heb ik er van mijn werk in Nieuwegein naar Rotterdam mee kunnen fietsen, dat is ruim 50 kilometer en dit traject leg ik normaal gesproken met de trein af. Het is wel even zoeken met de accu, als je de trapondersteuning te hoog zet gaat de accu sneller leeg.”

JUIST NU EEN SPEED PEDELEC OF E-BIKE PROBEREN Nu mensen door de coronacrisis soms liever niet met het OV gaan,  is de speed pedelec voor de langere afstanden een goed alternatief. Voor de kortere ritten tot 15 kilometer kan een e-bike een uitkomst zijn. Inwoners die overwegen een speed pedelec of e-bike aan te schaffen, kunnen deze een week gratis proberen via Ik fiets. De fietsen staan tot 1 september klaar in Amersfoort en Nieuwegein. Daarna zijn weer twee andere gemeenten aan de beurt voor de probeeractie. 

IK FIETS De Ik fiets campagne heeft als doel om minstens 10.000 inwoners van de provincie Utrecht vaker te laten fietsen en vooral op de fiets te houden. Zo willen we onze groeiende regio bereikbaar, groen en gezond houden. 

Meer weten over fietsprojecten die provincie met inwoners en partners uitvoert? Bekijk dan de infographic op deze website. Hierin staat een overzicht van de belangrijkste fietsresultaten van afgelopen jaar en andere fietsontwikkelingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie