Stemmen tellen voor het Waterschap en de Provinciale verkiezingen op het gemeentehuis van Baarn
Stemmen tellen voor het Waterschap en de Provinciale verkiezingen op het gemeentehuis van Baarn Caspar Huurdeman

Na spannende race met GroenLinks, BBB ook grootste partij in provincie Utrecht

17 maart 2023 om 10:57 Politiek Tips van de redactie

REGIO Het was lang spannend in Utrecht, het zou de enige provincie kunnen worden waar BoerBurgerBeweging (BBB) op de tweede plaats zou kunnen eindigen. De uitslagen van de Utrechtse gemeente Veendendaal lieten lang op zich wachten en dat maakte het extra spannend. Toen die uitslagen rond middernacht binnenkwamen kantelde het beeld, omdat GroenLinks in Veenendaal op plaats 6 terecht kwam, voorafgegaan door BBB die er eerste werd, en SGP, CU, VVV, en zelfs het CDA, die in de volle breedte van het hele land flinke klappen heeft moeten incasseren.

BBB GROOTSTE IN ALLE PROVINCIES

Hiermee is de BoerBurgerBeweging (BBB) in iedere provincie de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. In de provincie Utrecht wist BBB 13,2 procent van de stemmen te halen en hield daarmee zowel GroenLinks (12,8 procent) en VVD (11,9) nipt achter zich. Eerder werd duidelijk dat ook in Noord-Holland de BBB die partijen net wist te verslaan. In andere provincies was het verschil groter. In provincies zoals Drenthe (33,5 procent) en Overijssel (31) won de partij van Caroline van der Plas met klinkende cijfers.

VERDEELDE PROVINCIE

De provincie Utrecht lijkt de meest verdeelde provincie, waar stedelijke en agrarische gebieden met elkaar lijken te botsen. Hoeveel zetels in de provincie Utrecht naar welke partij gaan is nog niet bekend. Waarschijnlijk worden het 7 zetels voor BBB, maar ook 7 voor GroenLinks, en 6 voor de VVD. 

Anton Verleun, BBB lijsttrekker voor de provincie Utrecht en dierenarts van beroep, mag nu de kar gaan trekken voor de informatieronde. Tegenover RTV Utrecht laat hij weten dat de coalitievorming niet over een nacht ijs zal gaan. ,,Er moet eerst een verkenner, of verkenners, aangesteld worden. Die moet met de partijen gaan praten. Die gaat met iedereen in gesprek, niet alleen met de grootsten.”

Vanmiddag debatteren de partijen om de uitslag te duiden. Verleun: ,,Wat heeft de Utrechter proberen te zeggen? Hoe kunnen we dat interpreteren om te zorgen dat iedere stem gehoord wordt?” Het was toch een verrassing dat BBB ook in Utrecht de grootste is geworden, vertelt Van Leun. ,,We hebben er zeker op geproost. Landelijk zag je het al wel, maar hier was het toch spannend welke kant het kwartje op zou vallen.”

GROTE OPKOMST

Het opkomstpercentage voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023 in Utrecht is met 63,4 procent hoger dan bij de vorige verkiezingen. In 2019 was het percentage 61,6 procent. Commissaris van de Koning en voorzitter van Provinciale Staten Hans Oosters noemt dit een mooi opkomstcijfer: ,,Er zijn nog meer mensen naar de stembus gegaan dan vier jaar geleden. Dat is een belangrijk signaal. Onze inwoners hebben hun stem willen laten horen. Het is nu aan de politieke partijen om hier goed mee om te gaan.”

VANMIDDAG DUIDINGSDEBAT

Lijsttrekkers zijn door de commissaris van de Koning uitgenodigd om hun conclusies te trekken over de verkiezingsresultaten die op dat moment bekend zijn. Dit als eerste stap in het proces voor het vormen van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat de partijen in Utrecht tot een stabiele coalitie kunnen komen”, zegt commissaris van de Koning Hans Oosters. ,,En dat is belangrijk. Er liggen grote opgaven te wachten die voortvarend moeten worden opgepakt.”

Het duidingsdebat is vanmiddag (17 maart) om 15 uur via een livestream te volgen. De definitieve uitslagen op kandidaatsniveau worden 24 maart bekend gemaakt. 

De uitslagen in de provincie Utrecht
Kuun Jenniskens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie