Afbeelding
Foto: Amanda Dalbjörn via Unsplash

Goede oogverzorging: wat houdt dat precies in?

22 juni 2023 om 17:58 Partnercontent

Uit onderzoek blijkt dat mensen steeds langer leven. Iedereen wil natuurlijk het liefst zo gezond mogelijk oud worden. Regelmatig bewegen en een gevarieerd dieet horen bij deze gezonde levensstijl.

Toch is daar niet alles mee gezegd, want onder lichaamsverzorging valt ook het goed zorgen voor je ogen, vooral wanneer je lenzen of een bril draagt. Hieronder geven we daarom tips om voor je ogen te zorgen en een goede ooghygiëne na te streven.

Maak lenzen schoon en bewaar ze in een lenzendoosje

Lenzen schoonmaken is het eerste wat je leert als je lenzen gaat dragen, maar het is ook iets dat er misschien bij in kan sluipen als je al een geoefend lenzendrager bent. Het schoonmaakproces een keer overslaan is echter iets dat je niet moet doen, omdat bacteriën en vuiltjes je ogen kunnen irriteren en blijvende schade aan je ogen kunnen veroorzaken. Heb je het idee dat je het schoonmaken van je lenzen te vaak vergeet of dat het lastig wordt om te kunnen zien of je lenzen daadwerkelijk schoon zijn na het prutsen met lenzenvloeistof? Overweeg dan om van weeklenzen of maandlenzen over te stappen op daglenzen. Daglenzen worden namelijk ook wel wegwerplenzen genoemd, die je aan het einde van de dag weggooit. Je hoeft dan je lenzen niet elke avond schoon te maken, want je gebruikt de volgende dag een nieuw setje lenzen. Hierdoor loop je een stuk minder risico op bijvoorbeeld een oogontsteking.

Draag de juiste lenzen

Misschien is het een inkoppertje, maar het dragen van de juiste lenzen is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Dat geldt niet alleen voor mensen op leeftijd, maar ook zeker voor jonge mensen. Door de juiste lenzen te dragen, kun je namelijk teksten lezen op alle afstanden, gevaar detecteren in het verkeer en de gezichtsuitdrukkingen van mensen interpreteren. Dat draagt niet alleen bij aan een hoge mate van veiligheid, maar ook is bewezen dat mensen zelfvertrouwen krijgen door scherp zicht. Heb je het idee dat jouw lenzen niet langer meer geschikt zijn voor jouw ogen, bijvoorbeeld omdat je ogen achteruit gegaan zijn? Ga dan niet willekeurig nieuwe contactlenzen bestellen, maar laat je eerst informeren door je opticien welke lenzen bij je ogen passen. Daarvoor zal de opticien een oogmeting moeten doen, waaruit blijkt waarom je met je huidige lenzen niet meer scherp kunt zien. Op basis van deze uitkomst vertelt de opticien welke lenzen online door jou gekocht kunnen worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie