Afbeelding
Foto Kleinkunstig

Kunstzinnige techniekworkshops op school

4 juli 2022 om 10:50 Partnercontent

Kunst en techniek twee compleet verschillende dingen? Nee hoor. Kunst beweegt altijd met de samenleving mee. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo zijn. Het is dan ook helemaal niet zo gek dat kunst en techniek elkaar steeds meer overlappen. Dit zorgt ook voor ontwikkelingen in kunsteducatie op school. Want de oude, tijdloze kunstvormen? Natuurlijk is daar nog steeds ruimte voor, maar ze volstaan allang niet meer. Leerlingen komen in hun dagelijks leven steeds meer in aanraking met techniek. Het kunstonderwijs kan hen helpen om eraan te wennen dat zij techniek niet alleen kunnen consumeren, maar ook kunnen creëren.

Het snijvlak van kunst en techniek


Bij Kleinkunstig organiseren we al sinds 2005 culturele en kunstzinnige workshops op school. Door de jaren heen is daar steeds meer techniek bij komen kijken. Zo gaan we tegenwoordig regelmatig aan de slag met programmeren. Want hoewel je dan misschien meteen denkt aan websites bouwen, kun je daarmee ook fantastische kunst maken. En kan een website zelf misschien ook kunst zijn? Dat is ook iets wat aan bod komt tijdens de workshops op het snijvlak van kunst en techniek. We dagen leerlingen uit om de vraag te beantwoorden: wanneer is iets nou eigenlijk kunst? We verwerken stroomcircuits in een kunstwerk zodat er lampjes gaan branden, we programmeren 3D-objecten zodat ze interacteren met hun omgeving en ontwerpen een game. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Spelen met de realiteit

In regio Wijk bij Duurstede waren we eerder op het Revius Lyceum. Hier organiseerden we een workshop virtual reality en ook een workshop augmented reality. Het verschil? Bij virtual reality neem je een film op die je terug kunt kijken met een speciale VR-bril. Het lijkt dan alsof je middenin de film staat. Bij augmented reality plaats je een laagje over de werkelijkheid heen. Dat laagje zie je dan in de ruimte om je heen als je de VR-bril opzet. Deze techniek is superbekend geworden door Pokémon Go. En dit alles maken leerlingen gewoon helemaal zelf, in het tijdbestek van één workshop. Gewoon, op hun eigen school.

Vertrouwd raken met techniek

Door actief deel te nemen aan creatieve tech-workshops raken leerlingen al op jonge leeftijd vertrouwd met techniek. En dat is superrelevant! We kunnen de technische skills als samenleving namelijk ontzettend goed gebruiken. En ook voor leerlingen zelf is het hartstikke fijn dat uit de voeten kunnen met techniek niet ver-van-hun-bed, maar onderdeel van hun dagelijks leven is.

advertentie
advertentie