Afbeelding
Foto: Giga Meubel

Mangohouten eettafel: uniek en duurzaam

17 november 2021 om 19:02 Partnercontent

Mangohout is een steeds populairdere keuze onder meubelfabrikanten. Sommige soorten produceren lichtbruin hout en andere diepbruin. Bepaalde varianten worden zelfs gekenmerkt met een mix van de twee tinten. Daarvan kan een bijzonder mooie mangohouten eettafel of ander meubelstuk worden gemaakt. 

Mangohouten eettafel: prachtig en duurzaam

Mensen kweken al jaren mango’s als fruitbomen. In het verleden, toen mangobomen niet langer voldoende fruit konden dragen, werden ze door producenten omgehakt, om daarna weggegooid te worden. Vaak werden de omgehakte delen ook als brandhout gebruikt. Vandaag de dag beseffen ambachtelijke meubelmakers wat de waarde is van mangohout en wordt het nu gebruikt het nu als bouwmateriaal, voornamelijk om meubels te maken. Het is ook eenvoudiger te kweken en te oogsten. Dit hout heeft niet alleen een heel mooi uiterlijk, maar is ook gemakkelijk om mee te werken. Dit verklaart de groeiende populariteit onder meubelmakers. En zolang de boom gezond en schimmelvrij is, kan mangohout sneller worden geoogst en gebruikt voor meubelen zoals een mangohouten eettafel, waarvan Giga Meubel een paar prachtige exemplaren heeft. 

Mangohout is een waardevol export

Mangobomen groeien in tropisch gebieden zoals Hawaï, Australië, Azië en delen van Latijns- en Zuid-Amerika. Dankzij de grotere diameter van de stam is het ook mogelijk om bredere planten te maken uit mangohout. Mangobomen worden vooral op plantages geteeld. Deze bomen worden als ‘groen’ product beschouwd dankzij de snelle groei en het gemak waarmee ze opnieuw geplant kunnen worden voor hun fruit én als hout. In de meeste gevallen wordt de boom pas omgehakt als hij geen vruchten meer draagt, omdat de mangovrucht voor veel landen een waardevol exportproduct is. Mangobomen groeien ontzettend hard en worden veel groter dan vergelijkbare hardhoutsoorten. Dat maakt dit specifieke hout goedkoper dan de hardhoutsoorten die al bekender zijn. 

Kleurrijk mozaïek voor antiek uiterlijk

Mangohout scoort 1.070 op de Janka-schaal, die de dichtheid van het hout aangeeft. Ter vergelijking: de rode eik rangschikt 1.290 op dezelfde schaal. Het patroon van de nerven en de bruine kleuren doen denken aan berkenhout, maar door spatten (verschillende kleuren die ontstaan als gevolg van een op hout groeiende schimmel) verschijnen er soms strepen van zwart, roze, amber, geel en groen. Gespikkelde of gekrulde nerven komen vaak voor op het hout. Dat geeft het een vlekkerig uiterlijk, waardoor het bijna wil lijken op dat van prachtige, oude, antieke meubels. Mangohout vol prachtige kleuren kan premium prijzen opleveren.

Van mangohout kun je elke type meubel maken

Vrijwel elk meubel kan gemaakt worden van mangohout. De beste opties voor meubels van mangohout zijn stukken die de nerf en toon van het hout laten zien. Tafels en stoelen zijn vaak gemaakt van mangohout, net als consoles, kasten, bedframes en eettafels. Deuren kunnen ook van mangohout worden gemaakt. Dit is een uitzonderlijke kans om de schoonheid van het hout te laten zien en tegelijkertijd een duurzaam en sterk meubel te creëren. Mangohout wordt ook gebruikt voor muziekinstrumenten, fineren, gebeeldhouwde of gedraaide voorwerpen, multiplex, vloeren, planken, banken en alles wat van vergelijkbaar hardhout is gemaakt. Om de lange levensduur van mangohout te behouden, is het nuttig om regelmatig beits op oliebasis of een standaardbeits of topcoat op ander hardhout aan te brengen. De vlekvrije afwerking is een optie, maar vegen accentueren de originele en natuurlijke patronen en golven nóg meer.

De schoonheid van mangohout is duidelijk te zien in meubels

Sommige meubels van mangohout komen minder vaak voor, maar zijn nog steeds erg functioneel. Keukenkasten zijn bijvoorbeeld niet typisch gemaakt van mangohout, hoewel er echt geen reden is om dit hout niet voor dergelijke doeleinden te gebruiken. Mangohouten bureaus komen ook nog niet vaak voor, maar ook hier is er een positieve ontwikkeling te merken. Een meubel is zonder twijfel een ideale manier om de schoonheid van mangohout te laten zien en tegelijkertijd een duurzaam en betaalbaar meubelstuk te creëren.

Handgrepen van mangohout

Mangohout is een duurzame houtsoort en een stuk milieuvriendelijker dan andere hardhoutsoorten. Mangohouten handgrepen kunnen tijdens de meubelbouw gecombineerd worden met andere materialen. Het meest gebruikte materiaal in combinatie met mangohout is glas, omdat deuren en tafelbladen met elk materiaal geaccentueerd kunnen worden. Voor accentuering wordt minder vaak metaal gebruikt. Multi-density fibreboard (MDF) wordt veel gebruikt in alle soorten meubels gemaakt van hardhout en het handvat vormt daarop geen uitzondering.

Werkbaarheid van mangohout

Houtbewerkingsgereedschap snijdt het hout gemakkelijk door. Door een hoog teakachtig silicagehalte heeft mangohout echter de neiging om bladen en messen bot te maken. Messen met hardmetalen punt zijn het beste bij het werken met een schacht. Omdat het zakjes scheef graan kan bevatten, kan het hout splinteren of schilferen als het wordt gemalen. Spaanbeschermers op tafelzagen helpen spanen en veren te voorkomen. Een afgebroken stuk mangohout is een vorm van ontbinding en in sommige gevallen kunnen zachtere delen van versnipperd hout de messen samenklonteren, dus wees voorzichtig als tijdens het werken en draag een stofmasker.  

advertentie
advertentie