Afbeelding
Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Een auto kopen, wat zijn de mogelijkheden?

24 augustus 2021 om 10:52 Partnercontent

Dus je wilt een auto kopen? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor een tweedehands auto. Dat noem je een occasion. Je kunt ook een nieuwe auto kopen. Dan heb je meestal te maken met een grote uitgave in een keer. Is dat niet mogelijk? Dan zijn er ook mogelijkheden om toch een nieuwe auto te rijden. Bijvoorbeeld met behulp van private lease. We bekeken de beste mogelijkheden om een auto te kopen in dit artikel.

Waar moet je op letten als je een auto koopt? 

Het beste kun je een tweedehands auto kopen bij een garage. Je kunt dan een proefrit maken en je kunt de auto laten nakijken als de onderhoudsgeschiedenis niet zo helder is. Bekijk de auto goed van binnen en van buiten. Let op deuken en krassen. Daarnaast zijn de banden van een auto belangrijk. Zijn deze goed en kunnen zo nog een tijdje mee of moeten ze vervangen worden? Banden kunnen behoorlijk wat kosten dus als je niet zoveel geld te besteden hebt is het belangrijk om naar de banden te kijken. Wanneer koop je de auto? Laat de auto altijd controleren door de garage. Eventuele reparaties of onderhoudsbeurten kunnen dan nog worden uitgevoerd. 

Private Lease

Een leaseauto is al lang niet alleen meer voorbehouden aan zakelijke rijders. Via lease kun je een gloednieuwe auto rijden zonder daar jarenlang voor te moeten sparen. Voor een leaseauto betaal je een maandelijks bedrag. Wil je een privéauto leasen dan kun je naar een leasemaatschappij gaan. Bij dit bedrijf kun je een nieuwe auto uitzoeken. Het leasebedrijf leent de auto aan je uit in ruil voor een maandelijks bedrag. De auto wordt dus niet jouw eigendom. Je kunt het een beetje vergelijken met huren. 

Voordelen van private lease

Er zijn nog meer voordelen verbonden aan private lease. Als je zelf een auto koopt, betaal je niet alleen de aanschafprijs, maar ook alle bijkomende kosten. Je betaalt de wegenbelasting, maar ook de premie voor de verzekering. Maak je gebruik van private lease dan zitten alle kosten al in het maandelijkse leasebedrag inbegrepen. Ook reparatiekosten en onderhoud zijn inbegrepen. Je betaalt dus echt maar een bedrag per maand. Er zijn veel leasemaatschappijen, dus het beste kun je het aanbod vergelijken. Het vergelijken van het leaseaanbod kun je bijvoorbeeld bij privateleaseaanbieding.nl

Nadelen van private lease

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan private lease. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar van je leasecontract af. Je hebt te maken met een looptijd. Als je eerder wilt afzien van je contract, bijvoorbeeld omdat je het maandelijkse bedrag niet meer kunt betalen, staan hier boetes tegenover. Daarnaast wordt een leasecontract vaak geregistreerd bij het BKR. Dat kan invloed hebben op een eventuele lening of hypotheek die je wilt afsluiten. 

Wat moet je regelen als je zelf een auto hebt gekocht?

Als je zelf een auto hebt gekocht dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Allereerst moet je het kenteken op je naam zetten. Dit wordt ook wel overschrijven genoemd. Nadat je de auto hebt overgeschreven ben je verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, de APK en de verzekering. 

Je auto verzekeren 

Je auto verzekeren is wettelijk verplicht. Volgens de wet ben je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor je auto af te sluiten. Een WA-verzekering vergoedt de schade die je met jouw auto maakt aan anderen. Wil je ook de schade aan je eigen auto vergoeden, bijvoorbeeld in het geval van diefstal of ruitschade dan kun je een WA-plus verzekering of een All Risk verzekering afsluiten. Een All Risk verzekering vergoedt ook de waarde van de auto op het moment dat je auto total loss is. Een All Risk verzekering keert in dat geval de dagwaarde van de auto uit. Om deze reden is het aan te raden om alleen een All Risk af te sluiten als je een (redelijk) nieuwe auto hebt gekocht, omdat anders de dagwaarde zo laag is dat het niet opweegt tegen de maandelijkse kosten van een All Risk verzekering.

APK-keuring

De Algemene Periodieke Keuring is een wettelijke verplichte keuring die geldt in heel Europa. De APK dient ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Afhankelijk van de auto, de datum dat deze voor het eerst op de weg is toegelaten en het soort brandstof moet de auto vanaf het derde of vierde jaar worden gekeurd. Na deze keuring vindt de volgende keuring plaats na een of twee jaar. 

advertentie
advertentie