Wijk verdwijnt niet door hoog water
Wijk verdwijnt niet door hoog water DvD

Niet bang voor hoog water

8 oktober 2023 om 22:22 Overig Deel je nieuws

De komende 500 jaar zijn de toekomstige generaties veilig voor hoog water in de rivier. De voorgaande generaties waren het ook. Al meer dan duizend jaar. Af en toe trad de rivier buiten zijn oevers. Dat ging langzaam, dus je kon gewoon weglopen. Bang waren die voorgaande generaties dus niet. Ze vonden het wel lastig. Daarom deden ze er wat aan. Meer dan 1000 jaar geleden namen de Wijkenaren (of Dorestedelingen) maatregelen. Dat liep uiteen van het bouwen van de dijk tot het maken van de waterkering aan de oude haven. Wie daar nu gaat kijken ziet overigens dat het water sinds 1989 niet meer zo hoog is gekomen als toen.

Angst is een slechte raadgever. Helemaal als er geld valt te verdienen met angstzaaien. Dat jonge mensen tegenwoordig bang worden gemaakt voor klimaatverandering heeft gevolgen. Ze worden er depressief van. Of ze gaan erdoor op de weg zitten. Terwijl Wijkenaren er in het verleden gewoon mee om wisten te gaan. We zijn er tenslotte nog steeds.

Dat er geld valt te verdienen is te zien aan de energierekening. Al in 2016 voorspelden mensen dat de energietransitie al het vakantiegeld van de huishoudens zou gaan kosten. En nu is dat zo. Er zijn mensen rijker geworden van de angstzaaierij. Die gaan daar echt niet mee ophouden. Hoog tijd voor wat Wijkse nuchterheid om de zaken eens op een rijtje te zetten!

Op 2 november komt wetenschapsjournalist Marcel Crok naar Wijk bij Duurstede. Hij kent de uitgebreide rapporten van de klimaatwetenschap van voor naar achter en heeft een blijde boodschap: Er is geen klimaatcrisis! Wijk bij Duurstede kan nog duizend jaar mee zonder angst voor hoog water!

Wie erbij wil zijn kan zich opgeven bij info@democratievoorduurstede.nl (Aanvang 19 uur, entree niet leden: 10 euro)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie