
DvD vraagt uitleg over regenboogzebrapad
25 september 2023 om 19:21 Overig Deel je nieuwsIn navolging van de grote steden krijgt Wijk een regenboogzebrapad. DVD wil weten waarom.
Op 6 juli 2021 waren 3 jongeren bij een raadsvergadering met een petitie voor een regenboogzebrapad in Wijk. Deze symbolische actie zagen zij als aanleiding om in gesprek te komen over LHBTI. DvD vraagt zich af of de overheid zich wel moet bemoeien met wat volwassen mensen vrijwillig tussen de lakens doen. DVD vindt van niet. En uw buren ook niet. Tenzij u teveel herrie maakt, dan is er sprake van geluidsoverlast. Maar daar zijn overlast regels voor. Wat u met wie aan het doen was is dan minder belangrijk.
DvD stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De lokale politieke vereniging wil weten welke gemeentelijke regelgeving onderscheid maakt tussen LHBTI inwoners niet-LHBTI inwoners. Want als die regels er zijn moeten ze volgens DvD direct afgeschaft worden. De gemeente mag geen onderscheid maken, zo stelt artikel 1 van de Grondwet namelijk.
Dat gaat ook op voor gemeentelijke uitgaven. DvD vindt dat de gemeente geen onderscheid mag maken tussen LHBTI-ers en niet-LHBTI-ers. DvD vindt dat de gemeente helemaal niet hoeft te weten wat voor seksuele voorkeuren de inwoners hebben. Het lijkt DvD best ingewikkeld om bewijsbaar te maken of iemand bijvoorbeeld lesbisch is. Moet de gemeente dan controleren wat mensen in bed of op de bank uitspoken met elkaar? Of in de keuken? Dat lijkt DvD op zijn minst wat ongemakkelijk. Misschien afhankelijk van welke ambtenaar komt kijken, maar dan nog.
Er moet dus een belangrijke reden zijn om een regenboogzebrapad aan te leggen. Er zijn geen zebrapaden voor niet-LHBTI inwoners. De jongeren hadden het ook niet zelf verzonnen natuurlijk, want deze zebrapaden werden al eerder elders aangelegd. Hoe kwamen ze dan op het idee om een petitie in de raad aan te bieden? Het zou zomaar kunnen dat een raadslid ze daarvoor gevraagd had. Of iemand van stichting Binding. Raadsleden zijn dolblij als er eindelijk eens gewone inwoners tegen ze komen praten in de raadszaal. Dan voelen ze zich belangrijker. En helemaal als dat de mogelijkheid biedt om een regenboogzebrapad aan te leggen.
In de raad werden beweringen gedaan over bedreigingen en discriminatie jegens deze jongeren. Dat zijn strafbare feiten waar het wetboek van Strafrecht straffen op zet. Moet er wel aangifte worden gedaan. DvD wil weten of dat gebeurd is. Hoe wisten de daders dat ze te maken hadden met jongeren uit de LHBTI gemeenschap? Kan je dat aan de buitenkant zien?
De raad wil met het regenboogzebrapad de acceptatie van LHBTI-ers bevorderen. Maar hoe weet je of iemand iets accepteert? Hoe komt het dat in de jaren 90 van de vorige eeuw een regenboogzebrapad niet nodig was voor acceptatie? DvD is heel benieuwd hoe een regenboogzebrapad die acceptatie bevordert. En hoe de gemeente acceptatie gaat eisen of meten. Op grond van welke wet en met welke machtsmiddelen kan de gemeente bepalen wat een onderdaan accepteert?
De gemeente wilde alleen telefonisch reageren.