Rob Willems
Rob Willems GroenLinks
column

SamenWerkt.

6 oktober 2021 om 07:31 Overig Raadspraat

Het was u misschien ontgaan maar onlangs besloten drie politieke partijen samen deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Ik kan me voorstellen dat politiek u nu even de neus uitkomt met die alsmaar durende formatie (ik moet bekennen, dat geldt zelfs voor mij). Maar volgens mij is het hoopvol dat drie lokale politieke partijen, PvdA, GroenLinks en de nieuwe partij OPEN, doen wat landelijke partijen nalaten; zoeken naar overeenkomsten en samenwerken.

Dat laatste woord levert ook de naam voor de samenwerking; SamenWerkt. Ik geef toe, samen is een woord dat bij vrijwel elke verkiezing wel op de één of andere verkiezingsposter staat. Maar toch vind ik ‘m aansprekend en hij klopt ook. Ik zal u vertellen waarom. 

Twee Nobelprijswinnaars haal ik altijd graag aan als het om de onderbouwing gaat van de stelling dat samen ook echt werkt. De eerste is John Nash die met zijn Nash evenwicht bewees dat het vrijwel altijd goed is om datgene te doen wat goed is voor jezelf én de groep. De aanpak van Corona heeft dat onlangs ook maar weer eens laten zien en door te doen wat goed is voor onszelf en de groep (vaccineren) krijgen we Corona eronder. De andere Nobelprijswinnaar is Elinor Ostrom die onderzocht hoe je hulpbronnen het beste samen kunt beheren. Ook Ostrom toonde daarbij aan dat samenwerken op de lange duur voor iedereen beter is om de zogenaamde ‘tragedie van de meent’ (google dat maar eens) te voorkomen: korte termijn eigengewin waardoor uiteindelijk iedereen met lege handen komt te staan. Overbevissing is daar een mooi (of eigenlijk dus slecht) voorbeeld van.

Samen werkt dus, en meer dan ooit vragen de grote problemen van deze tijd om die samenwerking; de klimaatopgave, de woonproblematiek, de alsmaar duurder wordende zorg. In plaats van welbegrepen eigenbelang, steeds samen zoeken naar welbegrepen collectief belang. Doen wat goed is voor onszelf én de grotere groep, wij zijn er vast aan begonnen met SamenWerkt.

Rob Willems, fractievoorzitter GroenLinks

advertentie
advertentie