Frances Place
Frances Place Democratie voor Duurstede
column

Nogges blijft gewoon open!

30 november 2022 om 08:21 Opinie Raadspraat

Sommige inwoners denken dat Nogges stopt met de inname van kringloopgoederen. Niet is minder waar. En om nog maar eens te benadrukken dat Nogges open blijft, besloot ik mijn column in ‘t Groentje helemaal aan Nogges te wijden.

Waarom is een echt lokale kringloopwinkel zo belangrijk voor Wijk bij Duurstede?

Als gemeenschap zorgen we graag voor mensen die het (even) minder hebben. Dat doen we in ons gezin, in onze familie en ook in onze buurt. Als je de spullen die je zelf niet meer nodig hebt aan een ander kunt geven dan is dat een mooie manier van een ander helpen. Als een kringloopwinkel die spullen leuk uitstalt dan bestaat een grote kans dat jouw koelkast bij iemand terecht komt die hem nodig heeft. Die moet er wel iets voor betalen, want de spullen hebben waarde en het ophalen, selecteren en in een gehuurde winkelruimte uitstallen kost geld. Belangrijk is echter dat de kosten van de winkel zo laag mogelijk worden gehouden en er een zo groot mogelijk deel van de omzet wordt besteed aan goede doelen in onze gemeente.

Als het goed gaat is het een perfecte kring, die klein genoeg is om voor iedereen zichtbaar te zijn. Je ziet de spullen als het ware ronddraaien, als in de trommel van een wasmachine. Door het raampje kunnen we allemaal zien als er iets niet klopt en moet worden bijgestuurd.

Nogges verloor in oktober de aanbesteding van een demontagehal in de toekomstige nieuwe gemeentewerf en van het innamepunt van tweede handsgoederen. Dat is een treurig feit waar nu niet veel meer aan te doen is. Maar waar wel wat aan te doen is, is dat Nogges het recht op de inname van goederen behoudt totdat de nieuwe gemeentewerf gebouwd is en opengaat. Dat kan nog wel twee jaar duren. Het geeft Nogges de tijd een eigen innamepunt in te richten en de winkel voort te zetten. Iedereen die een kleine lokale kringloop wil in Wijk bij Duurstede kan dan zelf beslissen waar hij/zij zijn goederen naar toe brengt.

Bij Nogges werken nu 27 vrijwilligers. Het beëindigen van het contract met de gemeente om goederen in te nemen trekt in een keer het kleed weg onder hun werkplek. De gemeente heeft zorgplicht voor alle inwoners en dus ook voor hen. De meer dan 2500 handtekeningen van inwoners geven Nogges het vertrouwen dat ze er met de gemeente uit gaat komen. Dus wees gerust, Nogges blijft gewoon open!

Frances Place, Democratie voor Duurstede

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie