Frans van der Tol
Frans van der Tol SP Wijk bij Duurstede
column

Spreidingswet

Opinie Raadspraat

Het aantal vluchtelingen neemt momenteel toe. Door jarenlange bezuinigingen van het kabinet loopt de organisatie aan alle kanten vast. De problemen waren voor het Wijks bestuur de reden om tijdelijk een groep op te vangen. We hebben kunnen zien met welke nadelen en voordelen dat gepaard ging. Overlast door de haastige opzet, maar ook hulp van vele tientallen mensen en organisaties, die de vluchtelingen en hart onder de riem kwamen steken.

Er is landelijk nog steeds een probleem. Vanuit Den Haag komen nieuwe verplichtingen naar de gemeenten; een spreidingswet. Statushouders en vluchtelingen moeten eerlijk worden verdeeld. Vanuit onze partij kregen wij wat cijfers. De 25% armste gemeenten vangen tien keer zo veel vluchtelingen op als de 25% rijkste gemeenten. De druk wordt in de relatief armste wijken groter en de sterkste schouders dragen het minst. Dat is een feit en dat hoort bij het beleid van het kabinet.

Lokaal werden in september de harde lessen van de eerste dagen gelukkig omgezet tot de positieve uitstroom naar Veenendaal. Als we verplicht meer vluchtelingen op moeten gaan vangen, zullen we snel goede voorwaarden moeten opstellen, zoals het niet opnemen van veilige Landers. De haastige spoed van die eerste dagen en de overlast die hierbij kwam kijken, kunnen we dan wellicht voorkomen.

En dan is er het probleem van de huisvesting. Een rechter sprak recent overigens uit dat een opvang in een sporthal, zoals wij gedaan hebben, niet meer mag. Hoe gaan we dat dan wel doen? Woningen komen we sowieso nu al tekort, ondanks de zeventig extra flexwoningen die er komen. Ook dat komt door het landelijke rechtse beleid op het gebied van wonen. Waar kunnen we dan de verplichte tientallen vluchtelingen kwijt?

En wie gaat dat dan betalen? Financieel heeft de gemeente het net weer wat beter. Er gaat extra geld naar zorg en welzijn en de lokale economie. Tevens wordt er gespaard voor scholen, wegen en maatschappelijke gebouwen. Maar hoe regelen we dat extra geld voor de broodnodige integratie? Daar is jaren lang bezuinigd door het kabinetten? Hoe voorkomen we nieuwe overlast? Daar zal toch geld en middelen voor beschikbaar moeten komen.

Zelf hebben we gezien hoe hartelijk de vluchtelingen opgevangen zijn. De tientallen vrijwilligers die meehielpen, de vele extraatjes van vele organisaties en het geduld van de sportverenigingen was mooi. Het COA ondervond zelden zo veel hulp als hier. Dat is een mooi compliment. Als we dit straks verplicht structureel moeten doen, dan moet er nog heel wat georganiseerd worden. Wij zijn benieuwd hoe we dat gaan doen.

Frans van der Tol, SP

advertentie
advertentie