Windmolen
Windmolen Archief BDUMedia / Martin Monkel
ingezonden brief

Gebrekkig Paraplubestemmingsplan geeft geen enkele bescherming tegen windturbines in Weteringgebied

2 juni 2021 om 16:00 Opinie

Het college heeft de intentie om meerdere windmolens toe te staan in het Weteringgebied en zet inwoners en belangenorganisaties buiten spel.

Wethouder Marchal heeft bevestigd dat er na 1 windmolen meer kunnen volgen. Hierdoor is het ‘maximaal 1 molen in het Weteringgebied’ persbericht van het college misleidend. Het is niet te voorkomen dat met een beroep op het gelijkheidsbeginsel vele ondernemer straks een turbine plaatsen.

In het plan stelt het college voor een ‘ja, mits’-benadering te gaan hanteren voor windmolens, waar het nu ‘nee, tenzij’ is. Dit zegt genoeg over de intenties en het is onverantwoordelijk dat kwetsbare gebieden en woonomgevingen zo behandeld worden.       

Ook maakt dit plan het mogelijk dat de geluidsproductie van windmolens niet meer onder de wettelijke afspraken voor het stiltegebied hoeft te vallen. Tevens zal er niet gecontroleerd worden of de aanvrager de turbine qua gebruik eigenlijk wel nodig heeft en of deze voor eigen gebruik is of bijvoorbeeld voor commerciële exploitatie. Dit alles is natuurlijk onacceptabel en ondermijnt de leefbaarheid voor mens en natuur en werkt willekeur en misbruik in de hand.

Waar in de voorbehandelingen initiatiefnemers een verplichting hadden om voor draagvlak in de omgeving te zorgen stelt het college nu dat het slechts informeren van buren voldoende is. Dit is absoluut onvoldoende, geeft geen enkele waarborg en is veelzeggend over hoe het college tegen inwonersbelangen en draagvlak aankijkt.

Ronduit stuitend is dat het college voorstelt om alleen buren op een direct aangrenzend perceel als ‘omwonenden’ te definiëren en recht op bezwaar te geven. Dit is een onacceptabele inperking. Windmolens kunnen een enorme inbreuk maken op de levensvreugde van omwonenden. Het college lijkt dit puur geformuleerd te hebben om de kring met mogelijke bezwaarmakers te beperken.

Verder wil het college met een hardheidsclausule kunnen afwijken van het bestemmingsplan. Het college is op het onderwerp van windmolens zo weinig consistent dat inwoners bescherming en zekerheid eisen van waterdichte afspraken.

Inwoners hebben massaal bezwaar gemaakt tegen dit gebrekkige plan. De geloofwaardigheid van het college en raad staat op het spel wanneer er wel inspraak en draagvlak gevraagd is maar er vervolgens niets mee wordt gedaan.

Stichting Behoud het Weteringgebied

advertentie
advertentie