Jeroen Brouwer
Jeroen Brouwer Ankie Meutgeert
column

Doelen halen

12 mei 2021 om 08:00 Opinie Raadspraat

Lokaal moeten gemeente veel doelen halen, van het Rijk en door ambities van de raad. Het halen van de doelen gaat moeizaam. Neem de hele discussie rond het klimaat. Dit wordt door het kabinet vrolijk over de schutting gegooid. Het is niet onbelangrijk. Maar net als veel andere grote verandering kost het wel een flinke bak geld. Het meeste moet worden opgehoest door gemeenten zelf. Zo gaat het met veel Haagse wensen. Jeugdzorg, WMO, minder politie dus meer boa’s, eisen rond milieu enzovoorts; logisch dat we tonnen tekort komen.

Wat heb je dan nog te willen? Alle partijen hebben de ambitie voor meer woningen. En dan nog het liefst betaalbare, voor starters en ouderen. Die ambitie lijkt dus haalbaar, te meer omdat er plekken vrij zijn. De Heul, het oude Postkantoor, het Wijkhuis terrein, het Walplantsoen. Vaak is de gemeente minstens mede eigenaar of wil Viveste bouwen. Er kan dus best gebouwd worden. Als er maar op ingezet wordt.

Helaas is dat nu het punt. Met een lege portemonnee kan je het geld maar een keer uitgeven. Juist op deze ambitie wordt niet doorgepakt. Ambtenaren werden weggeschoven om aan andere wensen te werken. De markt moet het maar doen. Deze keuzes van deze coalitie pakken anders uit. En dus liggen er nog bijna geen stenen.

De raad kreeg enkele weken geleden wat mogelijke bouwvlekken voor De Geer III of Zuidpark. Plannen met weinig nieuws onder de horizon. Niks op de werf. Of aan de Hoge Hofweg, waar een particulier iets wilt. Misschien is dat plan helemaal geen haalbare kaart, maar dan kan je er toch naar kijken en aanpassen? En juist daar is geen ruimte voor. Als SP hebben we al eens gevraagd om extra projectleiders of een woonfonds. Dat kon allemaal niet. Helaas moet het college zelfs het met grondzaken verdiende geld inzetten bij de tekorten. Niet haar fout, maar wel funest.

De komende weken zitten alle partijen aan tafel om te kijken hoe we de tekorten op kunnen lossen. Gezamenlijk; de Wij-lijn. Een ding is duidelijk. Deze bezuinigingen gaan weer ten koste van ambities. Wij zijn benieuwd welke.

Jeroen Brouwer, fractievoorzitter SP Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie