Jos Soons
Jos Soons Ankie Meutgeert

De kracht van SAMEN

2 december 2020 om 07:10 Opinie

Een sluitende begroting samenstellen was altijd al een krachttoer. Maar momenteel, nu er steeds meer taken naar gemeenten worden doorgeschoven, zonder afdoende financiële middelen, is het nog complexer. Daarbovenop in deze tijden van Covid-19, nu onze bewegingsvrijheid letterlijk en figuurlijk verder beperkt wordt, is het helemaal een uitdaging. De vrije bestedingsruimte van de raad wordt verder beperkt en gevoelsmatig gereduceerd tot een dwangbuis…

Als telg uit een ondernemende familie, heb ik tijden van voor- en tegenspoed aan den lijve ervaren. Als er geen hagelslag op tafel stond, wist je hoe het ervoor stond. Uitgaven werden dan beperkt tot het hoogstnoodzakelijke en meest belangrijke. Dan zetten we samen de schouders eronder! ‘Pas op de plaats’ en even overzicht creëren, dat gaf letterlijk en figuurlijk ruimte om na te denken wat er nu eigenlijk echt de moeite waard is om voor te gaan. Gaan we op dezelfde voet verder of moeten we doelen bijstellen en een nieuw plan maken? Een leerzame en waardevolle levensles vind ik persoonlijk.

Dit bevat ook een component van ‘zorg’.

Volgens Lynn Berger, Correspondent Zorgzaamheid voor De Correspondent, kan niets of niemand zonder zorg. “Zorg voor ons milieu, onze spullen, gebouwen en infrastructuur anders groeit onze afvalberg te groot en storten steden in. Zonder zorg voor de natuur sterven soorten uit en verliezen we een belangrijke geestelijke en lichamelijke voedingsbron. En zonder zorg voor onze aarde worden toekomstige generaties ernstig bedreigd. Opvoeding, gezondheidszorg, beheer, behoud, onderhoud en reparatie: het zijn allemaal uitingen van zorgzaamheid.” 

Ik zie zorgzaamheid als een primaire taak van de overheid met een controlerende rol van de raad. Samen zorgdragen voor een sluitende begroting is daar een onderdeel van. In de raadsvergadering over de begroting is dat gelukt en heeft uiteindelijk de WIJ-lijn (coalitie-oppositie samen) standgehouden én is er een (veel zeggende) rekening naar het Rijk gestuurd!

Dat is voor mij “de kracht van SAMEN”

Met hartelijke groet, 

Jos Soons, DuurzaamWijk

advertentie
advertentie