Steven Verhaar
Steven Verhaar Rob Haak Fotografie

Realiteitszin

18 november 2020 om 07:13 Opinie Raadspraat

Afgelopen maanden was er een hoopvolle doorbraak in de ontwikkelingen naar een duurzaam Nederland. Nadat Den Haag een onderzoek naar de mogelijkheden van kernenergie op de agenda zette, volgde onze provincie. Voor de VVD een reden om ook vanuit Wijk bij Duurstede te laten horen, dat kernenergie in welke vorm ook absoluut moet worden meegewogen in de beslissing, hoe we in 2050 betaalbaar en verantwoord CO2 neutraal zijn. Betaalbaar, omdat we onze inwoners niet met onnodige kosten moeten opzadelen, zeker niet in deze onzekere corona tijden. En verantwoord, omdat de techniek zich in rap tempo ontwikkelt. Zo bezien is de doelstelling van onze gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn eigenlijk veel te ambitieus.

GroenLinks schreef een paar weken geleden op deze plek haar column met als kop McBesluit. Hoe verlopen peilingen als mensen niet echt over de vraag kunnen nadenken, zo luidde de vraag. En terecht! Maar hoe verlopen peilingen, als mensen uit een beperkt aantal mogelijkheden kunnen kiezen, omdat één vorm van belangrijke CO2-vrije energie niet tot de keuze behoort? Vergelijken is prima, maar dan ook echt alles betrekken. Zo’n 8 voetbalvelden zonnepanelen staan gelijk aan één windturbine. Eén gemiddelde kerncentrale staat gelijk aan zo’n 200 flinke windturbines en dan moet het dag en nacht waaien, anders gaat uw licht uit en staat het bedrijfsleven stil. Je hebt dus in praktijk veel meer windturbines nodig, Climategate spreekt zelfs over 487 stuks. Ziet u het voor zich, 487 hoge windturbines inclusief alle overlast die zij met zich meebrengen?

Natuurlijk moeten we heel goed nadenken over de voor- en nadelen van ALLE duurzame opwek van energie. En natuurlijk kan niet iedere gemeente haar eigen energie volledig opwekken. Daarom ben ik zo verheugd dat het onderzoek naar kernenergie weer op de landelijke, provinciale en dankzij onze aangenomen motie nu ook op de gemeentelijke agenda staat.

Een beter milieu en klimaat beginnen bij onszelf. Maar wel met realisme. Wij lossen als gemeente echt geen mondiaal probleem op. Landelijk kunnen we onze bijdrage leveren. In die bijdrage horen vormen van veilige, leveringszekere kernenergie gewoon thuis!

Steven Verhaar, VVD

advertentie
advertentie