Gerard Migchels
Gerard Migchels Marianna Migchels

Hoe een fors tekort weg te werken?

21 oktober 2020 om 07:22 Opinie Raadspraat

De gemeente moet een tekort van meer dan  €800.000 wegwerken. Er komt minder geld uit Den Haag en er zijn nog steeds tekorten in de zorg. Helaas niet voor het eerst. Dit vraagt om pijnlijke keuzes. En er zijn maar 2 knoppen. Minder uitgeven en / of meer inkomsten genereren. En uitgeven is altijd leuker dan bezuinigen. Maar het moet. Het CDA wil dat die keuzes eerlijk zijn, dat we het gezamenlijk doen en dat het op de langere termijn houdbaar is. Het CDA heeft de volgende vragen.

Is het echt nodig? Het CDA wil uitgaven schrappen die niet echt nodig zijn. Waar we ook zonder kunnen. Denk hierbij aan camera toezicht (€25.000/j), verkeersonderzoek (€50.000), turborotonde (€200.000/j) en een museum (€40.000/j).

Is het uit te stellen? Het CDA wil uitgaven uitstellen als dat mogelijk. Dat kan bij het opstellen van een aantal plannen (€150.000).

Kan het tijdelijk soberder? Het CDA denkt hierbij aan een soberder Groen Beheer (€200.000/j), soberdere uitvoering van de WMO (€50.000/j) en tijdelijk wat minder ambtelijke inzet op duurzaamheid (€50.000/j) en minder inhuur van derden (€100.000/j).

Extra inkomsten? Het CDA wil de inkomsten van de gemeente ook verhogen. Dat kan door het zeer beperkt verhogen van de OZB (€100.000/j). Daarnaast wil het CDA dat de gemeente nu voluit inzet op extra woningen. Met name voor jongeren. Dat zorgt voor extra OZB-inkomsten. Maar het belangrijkste is dat we als CDA willen dat geld dat verdiend gaat worden met duurzame energie ook grotendeels weer in de gemeente besteed wordt. Dat kan door coöperaties als de EWEC te steunen. In ieder geval mogen de winsten niet wegvloeien naar investeerders elders. Wijk de lasten, dan ook de lusten!

Accepteren van een verlies? Een gemeente moet volgens de wet een sluitende meerjaren begroting indienen. Maar het zijn bijzondere tijden. Daarom vindt het CDA een verlies in coronatijd van €115.000 per jaar acceptabel.

We zijn als CDA benieuwd met welke begroting het college komt. En zal aan de hand van bovenstaande vragen de begroting beoordelen. En hopen dat het Rijk toch met extra geld komt.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA

advertentie
advertentie