Wietze Smit
Wietze Smit BurgerBelangen CLW

Opnieuw doorschuiven naar de inwoners of gaan we echt bezuinigen

14 oktober 2020 om 08:30 Opinie Raadspraat

Het zijn vreemde tijden, de wereld heeft in de jongste geschiedenis nog niet iets vergelijkbaars meegemaakt als de Corona pandemie en wordt sterk ontregeld door maatregelen die ernstig ingrijpen op ons dagelijks leven. Ook voor onze lokale gemeenschap is dit een ongekend fenomeen dat zijn sporen nog lange tijd na zal laten. Wij hopen met u op snelle verbetering. Deze verbetering ligt echter op andere niveaus dan binnen ons bescheiden bestuurlijk niveau. Alles wat wij kunnen doen is nauwgezet de richtlijnen volgen die worden uitgevaardigd en wij wensen u daarbij kracht en doorzettingsvermogen.

Waar wij wel wat aan kunnen doen is de penibele financiële situatie van onze Gemeente die ook een zwaar spoor zal trekken op onze gemeenschap. Ondanks discutabele positieve berichten de afgelopen jaren valt nu niet meer te ontkennen dat er jarenlang tekorten waren die nu aangepakt moeten worden. Een miljoen moet er minstens gevonden worden om een sluitende begroting te presenteren, zonder dat de lege spaarpotten weer opgebouwd kunnen worden. Om niet te vervallen in de gebruikelijke kaasschaaf methode, zoals het afbouwen van subsidies aan het verenigingsleven en de WMO zorg of het opnieuw verhogen van lokale lasten als OZB, leges e.d. daarom heeft BurgerBelangen het volgende plan voorgelegd.

Het is ons opgevallen er dossiers jarenlang en met flinke kosten doorlopen. Ik noem bijvoorbeeld Bosschewaarden (dure externe adviseurs en ambtelijke capaciteit), de onnodig ingewikkeld gemaakte gunningsprocedure voor zonneweiden, maar ook het geldverslindende plan voor een museum op de markt. Hiervoor zijn alternatieven aanwezig die geld kunnen opbrengen of simpeler procedures waarbij de inwoners een doorslaggevende stem hebben. Er wordt nu 1,5 tot 2 miljoen per jaar uitgegeven aan extern adviseurs, dit werk kan ook door onze ambtenaren gedaan worden wanneer daar de ruimte voor wordt gecreëerd. Maak gebruik van de deskundigheid en initiatieven van onze burgers, maak procedures simpeler en neem sneller beslissingen.

BurgerBelangen heeft schriftelijke vragen gesteld naar een top tien van langlopende/slepende dossiers en de daarmee gemoeide kosten. Vrij naar Godfried Bomans “Besturen is schrappen”. In dit geval, schrap onnodig werk en maak schoon schip. De Raad wil het college daarbij graag helpen.

Wietze Smit, fractieleider BurgerBelangen CLW

advertentie
advertentie