Wethouder Kosterman bij de kettingreactie
Wethouder Kosterman bij de kettingreactie wes janssen

Revius Lyceum Wijk bij Duurstede focust op techniek

15 september 2020 om 16:03 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Revius Lyceum is dinsdag 15 september gestart met een nieuw vak Innovatie & Design, bedoeld om bedrijfsleven en onderwijs beter op elkaar aan te laten sluiten. Sven Baijens, directeur van het Revius opende de bijeenkomst waarna wethouder Wil Kosterman een kettingreactie op gang bracht die door de leerlingen was bedacht. 

door Wes Janssen 

,,Er zijn in onze gemeente bedrijven die maar moeilijk aan technisch geschoold personeel komen en daarom deelnemen aan dit project”, vertelt Hardy Smit, voorzitter van de Ondernemerskring Wijk bij Duurstede. ,,De ondernemers kunnen ook invloed uitoefenen op het lesprogramma en input leveren om de lessen efficienter te maken”, aldus programmamanager Özlem Yalvaç. ,,We zijn heel benieuwd naar de ervaringen van de leerlingen en hopen dat zo’n 10% méér doorstroomt naar het technisch MBO”.

VIEZE HANDEN Inmiddels doen er 5 bedrijven uit Wijk mee met dit project genaamd Sterk Techniekonderwijs. Projectleider Nicolette van de Kuilen is ook enthousiast: ,,Met het vak Innovatie & Design proberen we de leerlingen en de ouders te laten zien dat techniek heel leuk is.” 

,,En al lang niet meer vieze handen oplevert zoals veel mensen nog denken”, vult Hardy Smit lachend aan. Alle VMBO (TL) 3e klassen volgen vanaf september deze lessen en kunnen volgend jaar wederom hiervoor kiezen. 

Dat ook de leerlingen het interessant vinden, blijkt wel uit de reacties. Joran: “Een kettingreactie ontwerpen is heel leuk en grappig om met elkaar dingen te bedenken.” Pam: ,,Ik ga dit vak volgend jaar zeker kiezen, leuk om nieuwe dingen uit te proberen.” Mary Lou: ,,Vooral omdat je samen bezig bent oplossingen te bedenken is mooi.”

IMAGO De laatste jaren heeft het technisch onderwijs ten onrechte een slecht imago. Omdat personeel moeilijk te vinden is, wordt er veel beter betaald dan vroeger. Özlem: ,,We zijn reuze trots dat wij aanjager zijn van dit project dat door de Rijksoverheid mogelijk wordt gemaakt.” Landelijk is er 100 miljoen euro beschikbaar en de regio De Bilt, Zeist en Wijk bij Duurstede kan rekenen op 4 miljoen. Daaruit blijkt dat men in Den Haag de problematiek ook onderkent. ,,Ze hadden 10 jaar geleden het beleid al aan moeten passen maar het is nog niet te laat”, aldus Hardy. ,,We willen wonen, werken en recreatie graag in Wijk houden zodat de N229 niet overbelast gaat worden in de toekomst. Als Ondernemerskring nemen we graag deel aan dit sympathieke project.”

advertentie
advertentie